Jablkový koláč
Varenie – Recepty – Múčniky
Tradičný koláč, ktorý chutí rovnako dobre s jablkami jako s hruškami alebo slivkami.
Ingrediencie:
Na náplň:
1 kg jabĺk
- 2 balíčky škoricového cukru
Na cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 2 vajcia
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 200 ml mlieka
Príprava:
Na prípravu náplne jablká umyjeme, olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom. Na prípravu cesta ručne vypracujeme v mise z múky, cukru, vanilínového cukru a masla alebo margarínu mrveničku. Z mrveničky odoberieme asi 4 vrchovaté lyžice, ktoré odložíme bokom a do zvyšku zmesi pridáme vajcia, kypriaci prášok a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vymiešame dohladka. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch poukladáme jablká a posypeme mrveničkou. Vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme 30 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
TIP: Namiesto jabĺk môžeme použiť napr. hrušky, slivky alebo kompótované marhule.
FOTO: droetker
—————