Jablkové tiramisu
Varenie – Recepty – Múčniky
Netradičné tiramisu s jablkami môžeme pokojne ponúknuť aj náročným hosťom.
Ingrediencie:
Na jablkovú náplň:
130 g hrozienok
- 50 ml rumu
- 800 g jabĺk
- 100 g cukru
- 1 lyžička citrónovej arómy
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 balíček (á 40 g) zlatého klasu
- 100 ml jablkovej šťavy
- 2 balíčky škoricového cukru
- 50 g mandľových hranolčekov
Na tvarohovú náplň:
- 400 g nátierkového masla bez príchute
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- Na korpus:
- 240 g medových plátov
- 6 PL jablkovej šťavy
Na korpus:
- 240 g medových plátov
- 6 PL jablkovej šťavy
Na mandľový krokant:
- 3 PL cukru
- 50 g mandľových hranolčekov
Príprava:
Na prípravu náplne namočíme hrozienka na 2 hodiny do rumu. Jablká umyjeme, olúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na malé kocky a podusíme s cukrom, arómou a vanilínovým cukrom asi 5 minút. Zlatý klas rozmiešame v jablkovej šťave, pridáme k poduseným jablkám a krátko povaríme. Hrniec odstavíme zo sporáka. Pridáme hrozienka, škoricový cukor a mandle. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Na prípravu tvarohovej náplne ručne vymiešame nátierkové maslo, tvaroh a vanilkový cukor dohladka. Na prípravu korpusu vyložíme dno formy alebo plechu medovými plátmi a pokropíme jablkovou šťavou. Jablkovú náplň rovnomerne nanesieme na medové pláty. Na jablkovú náplň rozotrieme tvarohovú náplň. Múčnik uložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky, najlepšie však cez noc. Na prípravu krokantu necháme za stáleho miešania na miernom ohni skaramelizovať cukor do medovej farby. Odstavíme zo sporáka a vmiešame mandle. Krokant vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť a stvrdnúť. Tvrdý krokant zakryjeme papierom na pečenie a váľkom podrvíme na malé kúsky. Hotové tiramisu pred podávaním ozdobíme krokantom.
FOTO: droetker
—————