28.09.2015 10:30
Jablkové rezy so šľahačkou
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Rezy s jablkami a s plnkou pudingovo-šľahačkovou plnkou.
Ingrediencie:
Na cesto:
300 g polohrubej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 50 g cukru
- ½ lyžičky soli
- 150 ml mlieka
- 100 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na náplň:
- 500 g kyslejších olúpaných a nastrúhaných jabĺk
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g cukru
- 1 balíček (40 g) Zlatého klasu
- 2 vajcia
- 250 ml smotany na šľahanie
Príprava:
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, cukrom a soľou. Pridáme mlieko a maslo alebo margarín. Vareškou ručne vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na stenu nádoby. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
- Cesto rozvaľkáme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na prípravu náplne olúpeme jablká, vykrojíme jadrovníky a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
- V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo s cukrom do peny. Pridáme pudingový prášok a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Smotanu ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačku a sneh zľahka vmiešame do zmesi.
- Nastrúhané jablká rozložíme na cesto a potrieme náplňou. Vložíme do rúry predhriatej na 180 ºC a pečieme asi 25 minút.
- Ešte teplý múčnik pocukrujeme. Vychladnutý krájame na rezy.
FOTO: droetker
—————