Jablková maškrta s karamelom
Varenie – Rady z kuchyne
Ak chystáme party pre malého oslávenca, môžeme skúsiť sladkú a zároveň zdravú pochúťku, s ktorou budeme žať určite slávu perfektného hostiteľa. Jablká v červenom karameli ulahodia všetkým maškrtníkom a zároveň budú aj zdrojom vitamínov.
- Potrebujeme menšie jablká, kryštálový cukor, maslo a pre efektnosť sladkého pohostenia aj červené potravinové farbivo. Ako postupovať?
- V rajnici rozpustíme maslo a pridáme cukor. Kým sa nerozpustí, tak ho pomaly miešame, ale nesmieme ho nechať zhnednúť a skaramelizovať. Napokon do hmoty primiešame potravinársku farbu a na miernom ohni ju ešte trochu miešame.
- Keď zmes začne karamelizovať, odstavíme ju z ohňa. Správnu konzistenciu otestujeme jednoducho. Lyžičkou naberieme trochu karamelu a vlejeme ho do misky so studenou vodou. Ak stvrdne, môžeme pokračovať v ďalšej fáze prípravy.
- Do každého jablka zapichneme špajdľu a jablkom otáčame v karamelovej hmote tak, aby sa obalilo so všetkých strán. Potom ho necháme odkvapkať a ponoríme ho do vody. Vrstva karamelu okamžite stvrdne. A jablkové lízadlo je hotové.
TIP:
Môžeme pripraviť aj karamelovo-orieškovú alternatívu. V 100 ml vody necháme rozpustiť 200 g hnedého cukru a varíme ho pomaly tak dlho, kým neskaramelizuje. Potom ho odstavíme z ohňa a namočíme v ňom jabĺčka na špajdli, ktoré chvíľu podržíme nad rajnicou, aby odkvapkali, a napokon ich posypeme posekanými orieškami. Položené na alobale potretom trochou oleja necháme maškrtu vychladnúť a stvrdnúť.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————