24.01.2018 08:28

Jablko, ktoré zahreje

Varenie – Rady z kuchyne

 

Zima zatiaľ nepovedala posledné slovo, ešte nás občas oziaba alebo mrazivo prefúka a po príchode domov si preto dáme rýchlo variť vodu na horúci čaj. No zohriať sa môžeme aj inými nápojmi. Ponúka sa horúce jablko. Receptúry sú viaceré.

  • Pol litra jablkového džúsu a rovnaké množstvo hroznovej šťavy zahrejeme aj s novým korením a so 4 tyčinkami škorice. Horúcim precedeným nápojom zalejeme špirálky ošúpanej kože z jablka umiestnené v pohároch a do každého ešte pridáme trochu pomarančovej a citrónovej šťavy.
  • Pol kila jabĺk ošúpeme a pokrájané na menšie kúsky zalejeme v hrnci tak, aby boli zakryté vodou. Varíme spolu so 3 tyčinkami škorice, 2 kúskami badiánu a s 3 lyžicami hnedého cukru asi 50 minút. Počas varenia zmes občas premiešame. Napokon precedíme cez husté sitko a získame chutný nápoj.
  • Liter jablkového muštu zohrejeme so 4 lyžičkami javorového sirupu alebo medu, s 3 tyčinkami škorice, s pár zrniečkami nového korenia a s niekoľkými klinčekmi. Po zovretí horúcu tekutinu precedíme a nalejeme do pohárov, do ktorých pridáme mesiačik pomaranča aj so šupkou.
  • Do pohárov dáme pár kúskov očisteného a pokrájaného jablka, osminku citróna, pár klinčekov, kúsok škorice a 1 badián. Zmes zalejeme do dvoch tretín horúcim čajom z čerstvej mäty a doplníme horúcim jablkovým džúsom.
  • Tento recept je určeným dospelým, pretože k jeho príprave potrebujeme 350 ml červeného vína. Víno a rovnaké množstvo jablčného džúsu ohrejeme s pokrájaným citrónom a s korením na varené víno. Potom necháme asi 20 minút postáť, aby sa všetky chute prepojili a znovu zohrejeme. Servírujeme v pohári s niekoľkými kockami ošúpaného jablka a s polovicou citrónového plátku.

 

Poznámka:

Pre podobnú voľbu nápoja hovorí aj zdravotné hľadisko. Hlavné ingrediencie obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Škorici nechýbajú čistiace, antibakteriálne a protizápalové účinky, jablko je zdrojom vitamínov A, B, C a E a minerálov, najmä horčíka, železa, draslíka i vápnika a citrón je známym nositeľom vitamínu C, ale i vitamínov B, betakaroténu a kyseliny listovej.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada