Inšpirácie na netradičné pohostenie
Varenie – Príprava jedál
Nechcete ponúknuť svojim hosťom ako vždy šunkové chlebíčky a slané tyčinky? Môžete skúsiť nové recepty, ktorých autorom je Michal Suchánek, hlavný kuchár spoločnosti La Lorraine a šéfkuchár nového blogu o pečive dochrumkava.sk. Tieto kanapky môžete pripraviť aj na silvestrovskú zábavu.
Kanapky z celozrnnej bagety Caprese

Ingrediencie:
- celozrnné bagety so záparou a ovsenými vločkami
- cca 100 g bazalky (veľké balenie/kvetináč)
- nesolené lúpané mandle
- cca 80 g parmezánu alebo syra Grand Moravia
- 1,5 dcl olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie
- cca 0,5 kg cherry paradajok
- cca 0,5 kg baby mozzarelly
- 2 balenia neochuteného nátierkového masla
- 1 polievková lyžica majonézy
- 1 polievková lyžica dijónskej horčice
Postup:
Bazalku, mandle, syr, cesnak, olivový olej, soľ a čierne korenie rozmixujeme tyčovým mixérom na jemnú kašu – pesto. Nátierkové maslo vymiešame spolu s dijónskou horčicou a majonézou. Kolieska bagiet zľahka potrieme nátierkou a obložíme striedavo kolieskami mozzarelly a paradajok. Pomocou kávovej lyžičky dozdobíme pestom.
Kanapky z celozrnnej bagety s hráškovým pyré
Ingrediencie:
celozrnné bagety so záparou a ovsenými vločkami
- 1 kg mrazeného hrášku
- 1 polievková lyžica masla
- 1 malá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 kávová lyžička olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 g jemne nastrúhaného parmezánu
- cca 10 ks prepeličích vajec
- 200 g plátkov poctivej slaniny
Postup:
Cibuľku a cesnak nakrájame na malé kocky a na masle spolu s olivovým olejom restujeme, pridáme hrášok a dáme na cca 8 min. povariť. Dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme vychladnúť, pridáme parmezán a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom. Na kolieska nakrájame bagety
a ozdobným cukrárskym vreckom nanášame zmes, dozdobíme na plátky nakrájaným vareným prepeličím vajíčkom a kúskami upraženej slaniny.
Kanapky z celozrnnej bagety s tekvicovým pyré

Ingrediencie:
- celozrnné bagety so záparou a ovsenými vločkami
- 1–1,2 kg oranžovej tekvice (ideálne hokkaido)
- olivový olej
- 1 veľká cibuľa
- 1 kávová lyžička rímskej rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 kávová lyžička trstinového cukru
- cca 300 g kvalitnej sušenej tenšej paprikovej klobásky
- reďkvičky
Postup:
Tekvicu olúpeme a očistíme od semien, cibuľu tiež, všetko nakrájame na menšie kúsky, dáme na papier na pečenie, ktorým sme vystlali plech. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme rímskou rascou a cukrom. Všetko na plechu poriadne premiešame a dáme do predhriatej trúby piecť na cca 180°C do zmäknutia (asi 10–15 minút). Po vychladnutí všetko poctivo rozmixujeme na hladké pyré. Cukrárskym vreckom dekorujeme kolieska nakrájanej bagety, dozdobíme kolieskom klobásky a reďkvičkami. Môžeme pridať koriandrovú vňať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.dochrumkava.sk
—————