27.09.2016 09:34

Imunitu si posilnime stravou

Varenie – Správna výživa

 

Vírusy začínajú útočiť. A hľadať si najzraniteľnejšie obete. Okrem chorých a starších ľudí či malých detí sa častým objektom stávajú všetci, ktorí nevenovali pestovaniu imunity dostatok pozornosti. Skúsme aspoň hasiť, keď sa už chrípková infekcia rozhorieva a pridať aktuálne do zoznamu zopár účinných bojovníkov s infekciou. K potravinám, ktoré zlepšujú obranyschopnosť organizmu a zároveň pomôžu prečistiť organizmus a zlepšiť trávenie, patria ...

  • ... čínska kapusta, ale aj ďalšie druhy listovej zeleniny s množstvom vitamínov (šaláty, príloha na každom tanieri alebo na obloženom chlebíku, prípadne krátko tepelne upravená vo woku.
  • ... cesnak obsahujúci látku allicin, ktorá pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitu (súčasť nátierok, zeleninových šalátov i tepelne upraveného mäsa či zemiakov a hlavná ingrediencia klasickej cesnačky – chutnej a zdravej polievky).
  • ... cibuľa, osvedčený generál v boji s baktériami, vírusmi a plesňami (súčasť zeleninových šalátov, obľúbená polievka, čaj alebo nadrobno pokrájaná na chlebíku s domácou masťou).
  • ... červená paprika, ktorá pri pravidelnej konzumácii obráni pred prechladnutím a chrípkovým vírusom (šaláty, súčasť olovrantovej obloženej žemle alebo studenej večere).
  • ... šípkový čaj s vitamínom C, ktorý nám pomáha odolávať infekcii.
  • ... zeler s prítomným vitamín B6,  draslíkom a vlákninou podstatnou pre správne fungovanie čriev (nastrúhaný do šalátov a nátierok, súčasť zapekaných jedál a hustých vývarov).
  • ... brokolica, ktorá pre vysoký obsah vitamínu C chráni organizmus pred infekciou (šalát v kombinácii s cesnakom, zapekaná so zemiakmi alebo s cestovinami).
  • ... huby s viacerými schopnosťami – posilňujú imunitu, urýchľujú liečbu vírusových ochorení a chránia tiež srdce (kombinované s ryžou, zapekané s cestovinami, pridané do zimných zemiakových polievok).
  • ... kyslá kapusta ako bohatý zdroj prírodných probiotických kultúr, ktoré zlepšujú činnosť čriev (zapekaná s mletým mäsom, kombinovaná s haluškami, polievka či kapustnica na sto spôsobov, príloha k pečenému mäsu, šalát v kombinácii s nastrúhaným jablkom).
  • ... jablko, z ktorého profituje náš imunitný systém, no pochváliť sa môže aj detoxikačnými účinkami a jablková šťava pomáha zraziť horúčku pri viróze (súčasť šalátov, ale najlepšia je priama konzumácia ako denná porcia čerstvého ovocia, pri tepelnej úprave sa strácajú vzácne vitamíny).

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu