Hydinový aspik
Varenie – Recepty – Studený bufet
Hydinový vývar si pripravíme ako polotovar, z ktorého neskôr pripravujeme rôzne studené pochúťky.
Ingrediencie:
750 krídiel, kože, behákov a kostí z hydiny
- 200 g koreňovej zeleniny
- 2 cibule
- 30 g želatíny
- celé čierne korenie
- ocot
- soľ
Príprava:
Očistené kuracie beháky, krídla, kožu a kosti vložíme do 2 litrov studenej vody a dáme variť. Po pol hodine pridáme očistenú koreňovú zeleninu, cibule, korenie a soľ a pomaly varíme aspoň 2 hodiny. Ak je vývar kalný, vyčistíme ho snehom vyšľahaným z 2 bielkov, ktorý pridáme do precedeného vývaru zbaveného tukovej vrstvy. Sneh rozmiešame metličkou a vývar zohrievame pri miernej teplote. Vyčistený horúci vývar precedíme tentoraz cez čistú hustú utierku alebo plátno, ktoré sme namočili v studenej vode. Vývar ešte povaríme, pridáme želatínu a trochu octu a odložíme na chladné miesto, kde ho necháme stuhnúť. Pred použitím ho pri miernej teplote roztopíme a vo vlažnom stave ním zalievame mäso, vajcia či zeleninu.
—————