Huspenina
Varenie – Recepty – Mäso a ryby
Tradičné studené jedlo, ktoré sa zvykne variť najmä v zimnom období.
Ingrediencie:
2 bravčové kolená
- 1 až 2 bravčové paprčky
- 300 g koreňovej zeleniny
- cibuľa
- 2 lyžice octu
- soľ
- bobkový list
- celé čierne korenie
Príprava:
Kolená a paprčky (tie sú garanciou pevnejšieho aspiku, ak máme radšej jemnejší, paprčku dáme len jednu) vložíme do vody a varíme. Po chvíli pridáme celé čierne korenie, bobkový list, soľ, očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu (mrkva, petržlen, zeler) a celú cibuľu. Keď je mäso už mäkké, kolená a paprčky vyberieme a vývar prevaríme s 2 lyžicami octu. Mäso potom oberieme, domäkka uvarenú kožu pokrájame, ale mastné časti z nej radšej odstránime. Kúsky mäsa a kože poukladáme do hlbokých tanierov a zalejeme precedeným vývarom. No huspeninu môžeme umiestniť aj do väčšej jenskej misy, z ktorej budeme stuhnutú huspeninu odkrajovať. Huspeninu necháme do druhého dňa v chladničke. Podávame pokvapkanú octom a posypanú pokrájanou cibuľkou.
—————