11.09.2015 13:05
Hubový veniec s hruškami
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá
Slaná pochúťka - veniec zo zemiakového cesta s hubami, syrom a hruškami.
Ingrediencie:
Na cesto:
150 g zemiakov
- 80 ml mlieka
- 30 g masla alebo margarínu
- 230 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 50 g šunky nakrájanej na kocky
Na náplň:
- 1 malá cibuľa
- 130 g šampiňónov
- 1 malá zrelá hruška
- 1 PL oleja
- 125 g syra (typu Lučina)
- 1 vrchovatá lyžička jemného kukuričného škrobu
- 50 g šunky nakrájanej na kocky
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
- 100 g plesňového syra (typu Niva)
Príprava:
- Na prípravu cesta olúpeme zemiaky, uvaríme a ihneď roztlačíme alebo prelisujeme pomocou lisu na zemiaky. Necháme krátko vychladnúť. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín.
- V mise zmiešame múku, droždie, soľ, pridáme zemiaky, mlieko s tukom a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Krátko zapracujeme kocky šunky. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
- Na prípravu náplne olúpeme cibuľu, očistíme a nakrájame šampiňóny, hrušku olúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňóny, hrušku a podusíme asi 5 minút. Primiešame syr, škrob, šunku, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
- Plesňový syr nakrájame na kocky.
- Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche ešte raz krátko premiesime a vyvaľkáme obdĺžnik (asi 35 x 30 cm). Náplň rovnomerne rozotrieme, pričom na hornom okraji necháme asi 1 cm voľný. Na náplň rozložíme kocky plesňového syra. Cesto zvinieme z dlhšej strany a vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, konce zľahka stlačíme. Zakryjeme a necháme kysnúť, kým veniec viditeľne nezväčší svoj objem. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 35 minút.
- Veniec necháme stáť vo forme 10 minút, vyklopíme. Podávame najlepšie teplý.
FOTO: droetker
—————