11.09.2015 13:05

Hubový veniec s hruškami

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá

 

Slaná pochúťka - veniec zo zemiakového cesta s hubami, syrom a hruškami.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 150 g zemiakov
  • 80 ml mlieka
  • 30 g masla alebo margarínu
  • 230 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 zarovnaná lyžička soli
  • 50 g šunky nakrájanej na kocky
Na náplň:
  • 1 malá cibuľa
  • 130 g šampiňónov
  • 1 malá zrelá hruška
  • 1 PL oleja
  • 125 g syra (typu Lučina)
  • 1 vrchovatá lyžička jemného kukuričného škrobu
  • 50 g šunky nakrájanej na kocky
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
  • 100 g plesňového syra (typu Niva)

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta olúpeme zemiaky, uvaríme a ihneď roztlačíme alebo prelisujeme pomocou lisu na zemiaky. Necháme krátko vychladnúť. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín.
  2. V mise zmiešame múku, droždie, soľ, pridáme zemiaky, mlieko s tukom a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Krátko zapracujeme kocky šunky. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
  3. Na prípravu náplne olúpeme cibuľu, očistíme a nakrájame šampiňóny, hrušku olúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a opražíme cibuľku do sklovita. Pridáme šampiňóny, hrušku a podusíme asi 5 minút. Primiešame syr, škrob, šunku, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
  4. Plesňový syr nakrájame na kocky.
  5. Cesto na zľahka pomúčenej pracovnej ploche ešte raz krátko premiesime a vyvaľkáme obdĺžnik (asi 35 x 30 cm). Náplň rovnomerne rozotrieme, pričom na hornom okraji necháme asi 1 cm voľný. Na náplň rozložíme kocky plesňového syra. Cesto zvinieme z dlhšej strany a vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, konce zľahka stlačíme. Zakryjeme a necháme kysnúť, kým veniec viditeľne nezväčší svoj objem. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 35 minút.
  6. Veniec necháme stáť vo forme 10 minút, vyklopíme. Podávame najlepšie teplý.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada