01.09.2016 13:09

Hruškový koláč

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

V koláči s hruškami nesmie chýbať škorica, zázvor a med.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 500 g hrušiek
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 zarovnaná lyžica mletej škorice
  • 1 zarovnaná lyžička mletého zázvoru
  • pol lyžičky mletého muškátového kvetu
  • 4 žĺtky
  • 400 g hladkej múky
  • pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • pol lyžičky jedlej sódy
  • 70 g tekutého medu
  • 250 ml cmaru
Na bezé:
  • 4 bielky štipka soli
  • 100 g práškového cukru

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.
  2. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a predpečieme (asi 40 minút).
  3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.
  4. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

 

TIP: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada