01.09.2016 13:09
Hruškový koláč
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
V koláči s hruškami nesmie chýbať škorica, zázvor a med.
Ingrediencie:
Na cesto:
500 g hrušiek
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 150 g hnedého cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 zarovnaná lyžica mletej škorice
- 1 zarovnaná lyžička mletého zázvoru
- pol lyžičky mletého muškátového kvetu
- 4 žĺtky
- 400 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- pol lyžičky jedlej sódy
- 70 g tekutého medu
- 250 ml cmaru
Na bezé:
- 4 bielky štipka soli
- 100 g práškového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.
- V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a predpečieme (asi 40 minút).
- Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.
- Koláč necháme vo forme vychladnúť.
TIP: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.
FOTO: droetker
—————