11.09.2015 06:17
Hruškový koláč s brusnicovou mrveničkou
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Jesenný domáci koláč s hruškami so smotanovo-pudingovou náplňou.
Ingrediencie:
Na cesto:
180 ml mlieka
- 50 g masla alebo margarínu
- 350 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
Na náplň:
- 1 kg šťavnatých hrušiek alebo hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 920 g)
- 250 g kyslej smotany
- 100 g cukru
- 1 balíček (40 g) Zlatého klasu
- 100 ml mlieka
- 2 vajcia
Na mrveničku:
- 60 g sušených brusníc
- 90 g hladkej múky
- 60 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 60 g zmäknutého masla
Príprava:
- Na prípravu cesta zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko ručne premiešame dohladka. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
- Cesto zľahka poprášime múkou, vyberieme z misy a na zľahka pomúčenej pracovnej ploche krátko premiesime. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (30 x 40 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto necháme znovu kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.
- Na prípravu náplne olúpeme hrušky a nakrájame na tenké plátky, ktoré naukladáme na cesto (kompótové hrušky necháme odkvapkať na sitku). V mise vymiešame kyslú smotanu, cukor, puding, mlieko a vajcia dohladka. Náplň rovnomerne nanesieme na hrušky.
- Na prípravu mrveničky nakrájame brusnice nadrobno. V mise zmiešame múku, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo a všetko ručne spracujeme na mrveničku. Vmiešame brusnice a rovnomerne nanesieme na náplň. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 45 minút.
- Po vychladnutí koláč pocukrujeme.
FOTO: droetker
—————