11.09.2015 06:17

Hruškový koláč s brusnicovou mrveničkou

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Jesenný domáci koláč s hruškami so smotanovo-pudingovou náplňou.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 180 ml mlieka
  • 50 g masla alebo margarínu
  • 350 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
Na náplň:
  • 1 kg šťavnatých hrušiek alebo hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 920 g)
  • 250 g kyslej smotany
  • 100 g cukru
  • 1 balíček (40 g) Zlatého klasu
  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia

 

Na mrveničku:
  • 60 g sušených brusníc
  • 90 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 60 g zmäknutého masla

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko ručne premiešame dohladka. Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší jeho objem.
  2. Cesto zľahka poprášime múkou, vyberieme z misy a na zľahka pomúčenej pracovnej ploche krátko premiesime. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik (30 x 40 cm) a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto necháme znovu kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.
  3. Na prípravu náplne olúpeme hrušky a nakrájame na tenké plátky, ktoré naukladáme na cesto (kompótové hrušky necháme odkvapkať na sitku). V mise vymiešame kyslú smotanu, cukor, puding, mlieko a vajcia dohladka. Náplň rovnomerne nanesieme na hrušky.
  4. Na prípravu mrveničky nakrájame brusnice nadrobno. V mise zmiešame múku, cukor a vanilínový cukor. Pridáme maslo a všetko ručne spracujeme na mrveničku. Vmiešame brusnice a rovnomerne nanesieme na náplň. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 45 minút.
  5. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.


FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada