Hruškovo-marhuľový džem
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Džem s chuťou hrušiek a marhúľ pripomína blížiacu sa jeseň.
Ingrediencie:
80 g mletých lieskových orieškov
- 700 g odkôstkovaných marhúľ
- 300 g olúpaných hrušiek zbavených jadrovníkov
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
Príprava:
Mleté oriešky za stáleho miešania opražíme na suchej panvici do hneda. Marhule nakrájame na kúsky. Hrušky nakrájame na kúsky a ponorným mixérom rozmixujeme. Do veľkého hrnca vložíme kúsky marhúľ a rozmixované hrušky. Obsah balíčka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pred ukončením varu pridáme pražené oriešky. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve zvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Pridaním orieškov sa trvanlivosť džemu skráti maximálne na 4 mesiace.
TIP: Pri pražení orieškov dávame pozor, aby príliš nestmavli, mohli by zhorknúť.
Stačí na: 3 poháre à 375 ml
Doba prípravy: asi 30 minút
FOTO: droetker
—————