18.03.2016 11:27
Hroznové vrkôčiky
Varenie – Recepty – Studený bufet
Koláčiky z kysnutého cesta zatočené v tvare vrkôčikov s pudingovou náplňou s bobuľami hrozna.
Ingrediencie:
Na cesto:
450 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 75 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 175 ml vlažného mlieka
- 100 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 1 bielok
Na náplň:
- 1 balíček Zlatého klasu
- 300 ml mlieka
- 50 g cukru
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Na ozdobenie:
- 400 g hrozna bez jadierok
- 1 balíček Tortového želé číreho
- 250 ml vody
- 2 zarovnané lyžice cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo, vajce a bielok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale s 300 ml mlieka a 50 g cukru a necháme vychladnúť.
Z vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche vytvoríme valček a nakrájame ho na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely a vytvoríme valčeky dlhé asi 15 cm. Z troch valčekov upletieme vrkoč, jeho konce spojíme a nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Venčeky potrieme pomocou štetca alebo pierka žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Do každého venčeka nanesieme náplň. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 15 minút.
- Venčeky necháme vychladnúť.
- Na ozdobenie nanesieme hrozno do stredu venčekov. Tortové želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale a venčeky ním pomocou štetca alebo pierka potrieme.
TIP: Venčeky môžeme podávať so šľahačkou.
FOTO: droetker
—————