29.10.2015 04:57

Halloweensky tekvicový „páj“

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá

 

Slaná pochúťka – tekvicový koláč s tekvicovo-koreninovou náplňou.

 

Ingrediencie:
Na náplň:
  • 500 g tekvice
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 zarovnaná lyžička soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 zarovnaná lyžička provensálskeho korenia
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 150 g šunky
  • 3 vajcia
  • 125 g kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zarovnaná lyžica jemného kukuričného škrobu
  • 100 g strúhaného syra (napr. eidamu)
  • 3 zarovnané lyžice lúpaných tekvicových semienok

 

Na cesto:
  • 350 g hladkej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 zarovnaná lyžička soli
  • 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 bielok
  • 50 ml mlieka

 

Na potretie a posypanie:
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka
  • 3 zarovnané lyžice lúpaných tekvicových semienok

 

Príprava:
  1. Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme vo veľkom hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, tekvicu, soľ, čierne korenie, provensálske korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10 minút. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, maslo alebo margarín, bielok, mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Polovicu cesta vyváľame, prenesieme do vymastenej koláčovej formy, vytvoríme okraj s výškou 3 cm a dno poprepichujeme vidličkou. Vložíme do rúry predhriatej na 200°C a predpečieme (asi 15 minút).
  3. Korpus necháme vychladnúť.
  4. Do rozmixovanej tekvice vmiešame nakrájanú šunku, vajcia, kyslú smotanu, roztlačený cesnak, škrob, syr a lúpané tekvicové semienka. Náplň nalejeme na predpečený korpus a uhladíme. Druhú polovicu cesta vyváľame na placku, prenesieme na náplň a zľahka pritlačíme k okraju formy.
  5. Cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku, posypeme tekvicovými semienkami, vložíme do rúry a pri rovnakom nastavení rúry dopečieme (asi 45 minút).

 

TIP: „Páj“ chutí úžasne teplý aj studený.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada