29.10.2015 04:57
Halloweensky tekvicový „páj“
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá
Slaná pochúťka – tekvicový koláč s tekvicovo-koreninovou náplňou.
Ingrediencie:
Na náplň:
500 g tekvice
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 1 cibuľa
- 1 zarovnaná lyžička soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 zarovnaná lyžička provensálskeho korenia
- 100 ml zeleninového vývaru
- 150 g šunky
- 3 vajcia
- 125 g kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zarovnaná lyžica jemného kukuričného škrobu
- 100 g strúhaného syra (napr. eidamu)
- 3 zarovnané lyžice lúpaných tekvicových semienok
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 bielok
- 50 ml mlieka
Na potretie a posypanie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
- 3 zarovnané lyžice lúpaných tekvicových semienok
Príprava:
- Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme vo veľkom hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, tekvicu, soľ, čierne korenie, provensálske korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10 minút. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.
- Na prípravu cesta zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, maslo alebo margarín, bielok, mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Polovicu cesta vyváľame, prenesieme do vymastenej koláčovej formy, vytvoríme okraj s výškou 3 cm a dno poprepichujeme vidličkou. Vložíme do rúry predhriatej na 200°C a predpečieme (asi 15 minút).
- Korpus necháme vychladnúť.
- Do rozmixovanej tekvice vmiešame nakrájanú šunku, vajcia, kyslú smotanu, roztlačený cesnak, škrob, syr a lúpané tekvicové semienka. Náplň nalejeme na predpečený korpus a uhladíme. Druhú polovicu cesta vyváľame na placku, prenesieme na náplň a zľahka pritlačíme k okraju formy.
- Cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku, posypeme tekvicovými semienkami, vložíme do rúry a pri rovnakom nastavení rúry dopečieme (asi 45 minút).
TIP: „Páj“ chutí úžasne teplý aj studený.
FOTO: droetker
—————