Grilujte ako profesionál
Varenie – Príprava jedál
Leto bez grilovania je ako cupcake bez krému. Úprava jedla na grile je neodmysliteľnou súčasťou teplého počasia. Môžete uprednostňovať čerstvé alebo naložené mäso, rôzne párky, klobásy či zeleninu, no základom pre skvelý gastronomický zážitok je kvalitný gril. Dnes si predsa dizajnovú kuchyňu môžete v exteriéri vytvoriť behom chvíľky, stačí si len zájsť do najbližšieho hobby marketu Hornbach.
Vyvarujte sa začiatočníckym chybám
Plánujete grilovať prvýkrát? Stačí pár trikov a bude z vás profesionál, ktorý svojim hosťom vyčaruje za pár minút vynikajúce pokrmy. Riaďte sa základnými pravidlami a všetko hravo zvládnete. V úvode si musíte uvedomiť, že grily na drevené uhlie sú ideálne najmä pre malé a stredne veľké pokrmy – steaky, rebierka, ryby či zeleninu. Pre väčšie kúsky radšej siahnite po plynových či elektronických griloch. Uhlie musí byť poriadne rozpálené a do grilovania sa môžete pustiť až vo chvíli, keď obelie. Až sa tak stane, môžete mäso položiť na rošt a nemusíte sa obávať nezdravých dymov, ktoré vám hrozia v prípade, že uhlie nie je poriadne rozpálené. Po dvoch hodinách, až uhlie stratí požadovanú teplotu, a je nutné opäť zakúriť. Samotnú žiaru z uhlia upravujte množstvom paliva a prívodom vzduchu. Riaďte sa však zásadným pravidlom pre optimálnu dobu pečenia mäsa, ktoré znie: centimeter hrubé mäso pečieme jednu až dve minúty z každej strany. Grilovacím klobásam stačí päť minút a sú vhodné na konzumáciu.
Buďte nároční
Neviete sa rozhodnúť pre správny gril? Dbajte na kvalitné vybavenie, ktoré niečo vydrží. Ideálne je precízne spracovanie ohniska a poklopu z hrubej vrstvy ocele, ktoré je ošetrené žiaruvzdorným lakom. Prípravu jedla si môžete uľahčiť, ak si vyberiete gril vybavený spodnou poličkou a odkladacou plochou, ktorý vám uľahčí prípravu jedla a budete mať všetko potrebné po ruke. Pri upratovaní po grilovaní tiež oceníte, ak má váš gril vyberateľnú misku na popol. So všetkými týmito vychytávkami sa môže pochváliť gril Tenneker TC – Barrel. Kúpiť ho môžete v Hornbachu za 173,56 eur. Okrem širokého príslušenstva ho dostanete aj s desaťročnou zárukou.
Pojazdný vozík na grilovanie Tenneker TC-Barrel umožňuje rýchlu a komfortnú prípravu obľúbených pochúťok. Teplomer na poklope vozíka poskytuje možnosť neustálej kontroly teploty pripravovaných pokrmov. Domáci šéfkuchári ocenia nielen jednoduchú reguláciu prívodu vzduchu, ale aj trojdielny rošt na grilovanie z vysoko kvalitnej liatiny a pochrómovaný tepelný rošt. Plocha na grilovanie tak ponúka dostatok miesta pre takmer 20 steakov. S prehľadom tak nasýtite aj početnejšiu skupinu hostí.
Využite kúzlo prírody
Milovníci grilovania a skutoční fajnšmekri ocenia typickú dymovú chuť, ktorá vzniká iba na žiare pravého dreveného uhlia. Vynikne najmä pri pečených klobásach, grilovanej zelenine alebo rybe. Ideálnou voľbou je aj mäso ochutené bylinkami ako tymian, rozmarín či bazalka. Bylinky na rozpálenom uhlí dodajú mäsu mimoriadnu príchuť. Ak chcete svojich hostí očariť správou arómou, použite kvalitné bylinky, napríklad značky FloraSelf. Pre dosiahnutie výraznejšej chuti nezabudnite bylinky pred grilovaním namočiť do vody, aby rýchlo nezhoreli a dodali jedlu žiadanú arómu. Svojich priateľov môžete okúzliť originálnym receptom. Jeden taký vám pripájame:
Kuracie prsia s citrónom a oreganom
Potrebujete:
- 1 PL sušeného oregana FloraSelf
- 4 PL olivového oleja
- 1 PL nejemno nasekaného cesnaku
- 2 ČL mletej papriky
- 1,5 ČL hrubej morskej soli
- 0,5 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
- Šťava a kôra z 2 bio citrónov
Príprava:
Prísady na marinádu zmiešajte dokopy a hotovou zmesou potrite kuracie filety. Mäso uložte na niekoľko hodín do chladu, aby nasiaklo marinádou. Potom dajte filety na 10 až14 minút na gril na priamu žiaru (150-175°C) a priebežne raz obráťte.
Typy na pomôcky na grilovanie nájdete na wwww.hornbach.sk
FOTO: archív
—————