Grilovať môžeme aj v zime
Varenie – Príprava jedla
Grilovanie spájame skôr s teplejšími mesiacmi. Tento spôsob úpravy jedla je totiž často súčasťou rodinnej oslavy alebo príjemného priateľského posedenia. Kto by odmietol uvoľnenú atmosféru party s vôňou ohňa, opekaného mäsa a s maškrtením grilovaných špecialít hostiteľa? Ale, vzdávať sa podobných zážitkov nemusíme ani v zime. Naopak, môžeme ich zažívať počas celého roka. Stačí sa na čas, pre túto činnosť nezvyčajný, dobre pripraviť a správne vybaviť.
Predpokladom úspešného grilovania na snehu je kvalitný gril s poklopom, ktorý dokáže pokrm ochrániť pred nepriaznivým počasím. „Potom nie je žiadny problém pripraviť jedlá rovnako chutné ako v lete. Priznávam sa, že tento spôsob tepelnej úpravy je mojím obľúbeným a nemienim sa ho vzdať ani v dňoch, keď vonku poriadne mrzne. Všetko je otázka správneho grilu, ktorý vás v drsnejších podmienkach nesklame,“ hovorí Zdeněk Polreich, mediálne známy český šéfkuchár a veľký priaznivec grilovania.
V podobných domácich pomocníkoch sa dá teplota stabilne nastaviť a tým sa zabezpečí prepečenie mäsa, prípadne i celej morky, aj pri mínusových teplotách. Takýto gril je viacúčelne použiteľný. Na rošty môžeme položiť nižšie i hlboké panvice alebo plech na pečenie. Potom nie je ťažké uvariť si na grile aj kapustnicu alebo tradičné jedlo s hubami a krúpami a upiecť domácu štrúdľu i medovníky. Hotové vianočné menu, ktoré však chutí inak a ktoré si napokon vychutnávame v jedálni vyhriatej ohňom z kozuba. Ak si však trúfame, grilované steaky či bylinkové zemiaky môžeme konzumovať pokojne aj na zasneženej terase alebo pred chatou v zimnej prírode. No odporúča sa najprv dobre zahriať horúcim grogom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: Weber Stephen
—————