18.02.2014 18:10
Gemerské gule
Varenie – Recepty – Mäso a ryby
Tradičné gule zo zemiakov a z údeného mäsa chutia najlepšie s kapustovým prívarkom.
Ingrediencie:
1, 5 kg zemiakov
- 300 g údeného mäsa
- majorán
- mleté čierne korenie
- pár strúčikov cesnaku
- 100 g hladkej múky
- 120 g údenej slaniny
Príprava:
Očistené zemiaky postrúhame a necháme na site odkvapkať. Potom z nich ešte vytlačíme zvyšky vody, dáme ich do misky a pridáme pomleté údené mäso, majorán, mleté čierne korenie, cesnak rozotrený so soľou a múku. Dobre premiešame a zo zmesi sformujeme gule, ktoré obalené v múke dáme do vriacej osolenej vody. Po 10 minútach varenia vyberieme a polejeme opraženou slaninou pokrájanou na kocky. Podávame s prívarkom s kyslej alebo aj z čerstvej kapusty.
—————