08.05.2017 08:31

Geletka plná bryndze

Varenie – Správna výživa

 

Bryndza je slovenská špecialita, ktorá stihla učarovať aj nejednému cudzincovi. Ale dopustiť na ňu nedajú najmä samotní Slováci. A ak pracujú dlhodobo v zahraničí, z každej návštevy doma si odnesú geletku plnú bryndze, aby si niekde v Londýne alebo v Dubaji uvarili pravé slovenské bryndzové halušky.

 

Ak si tento druh krémového prírodného syru doprajeme často, robíme pre svoje zdravie skutočne veľa. Bryndza je produkt z ovčieho mlieka, z ktorého získaný syr sa najprv nechá dozrieť. Potom sa po orezaní suchej kôrky pomelie a zmieša so soľným roztokom, pričom sa získa práve tá povestná mazľavá zmes, ktorú si zvykneme natierať na chlieb alebo z nej urobiť plnku do pirohov. A prečo je vlastne zdravé konzumovať túto potravinu? Dôvodom je prítomnosť veľkého množstva probiotík, ktoré sú výhrou pre náš tráviaci systém. V jednom grame sa ich nachádza až desať miliárd, čo je niekoľko stonásobne viac ako v jogurte. Probiotické kultúry sú úžasným darčekom pre črevnú mikroflóru, ktorú tieto zdraviu prospešné baktérie pomáhajú udržiavať v dobrej kondícii. Tým zlepšujú funkčnosť tejto časti tráviaceho traktu a zároveň zvyšujú imunitu celého organizmu. Preto sa zvykne neraz tento slovenský produkt nazývať aj bielym zlatom.

 

Májová bryndza je špičkou

Čerstvá bryndza na májových pultoch v obchodoch patrí k najobľúbenejším sortám. Je chuťovo jemnejšia, mastnejšia a tým lepšie roztierateľná a na rozdiel od zimnej nie je tak ostrá. Dôvodom je jarné obdobie, keď stáda spásajú čerstvú mladú trávu na horských svahoch. Je to produkt výhradne z ovčieho syra. V lete sa už zvykne predávať skôr zmes z čerstvého ovčieho i kravského mlieka a zimná bryndza pri procese termizácie pri vysokých teplotách dokonca o vzácne probiotiká prichádza. K čiastočnej strate týchto živých kultúr dochádza aj pri pasterizácii ovčieho mlieka. Tieto výrobné procesy sú však potrebné pre predĺženie trvanlivosti bryndze, aby sme si ju mohli dopriať počas celého roka. Nič iné nám preto neostáva len si pre prísun prirodzených probiotických baktérií v máji i v júni čo najčastejšie pripravovať nátierky z bryndze alebo variť jedlá s touto potravinou.

Pravá skutočne lieči

Pravá bryndza z ovčieho nepasterizovaného mlieka je naozajstným liekom. Okrem veľmi kvalitných bielkovín obsahuje aj minerály, vitamíny B-komplexu a kyselinu linolovú. Výskumy potvrdili, že tento prírodný syr pri pravidelnej konzumácii dokáže znižovať hladinu zlého cholesterolu i cukru v krvi a tiež krvný tlak. Kto by to kedysi povedal, že moderné civilizačné zdravotné ťažkosti si môžeme riešiť aj tradičnou bryndzou zo salaša. Dokonca sa uvádza ako vhodná potravina pre ľudí s  alergickou nádchou, s astmou a s atopickým ekzémom.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu