Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)
Varenie
Ucha – stará ruská rybacia polievka.
Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano.
Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu.
Výpek – šťava s tukom z upečeného mäsa.
Wasabi – japonská svetlozelená rastlina podobná chrenu ostrej chuti.
Wok – liatinová hlboká panvica používaná na smaženie i varenie v čínskej kuchyni.
Worcester – tmavohnedá pochutina ostrej chuti, ktorá podporuje chuť do jedla i trávenie.
Žervé – mäkký syr z Belgicka.
Zosklovatenie – ľahké opraženie pokrájanej cibule na tuku, ktorá pustí šťavu, ale nesmie začať hnednúť.
Žinčica – tekutina ako vedľajší produkt pri výrobe ovčieho syra, ktorá obsahuje mnoho užitočných látok.
Žufanka – regionálne naberačka.
—————