09.12.2017 16:46

Éclairs

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Éclairs (vyslovujeme eklεr) sú tradičné francúzske cukrovinky. Éclair znamená „svetelný záblesk“ – pretože tieto skvelé sladkosti vyzerajú oslnivo a zjedia sa rýchlosťou blesku. Plnia sa sladkým krémom a hodia sa ku káve aj čaju.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 100 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • 80 g masla
  • 10 g cukru
  • 1 lyžička soli
  • 125 g hladkej múky
  • 4 vajcia
Na náplň:
  • 1 balíček Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou
  • 400 ml mlieka
  • 70 g cukru
  • 4 žĺtka
  • 150 g zmäknutého masla

 

Na ozdobenie:
  • 1 balíček polevy v prášku s marcipánovou arómou
  • 2 – 3 lyžice vody alebo mlieka
 
Príprava:
  1. Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom, maslom, cukrom a soľou. Pridáme múku a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou naplníme cestom a na plechy vyložené papierom na pečenie vyformujeme tyčinky dlhé asi 9 cm. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút (1 plech, počas prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame).
  2. Pečivo necháme vychladnúť.
  3. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a 70 g cukru. Pridáme žĺtka a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme dohladka, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a zašľaháme. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka. Pečivo pozdĺžne prekrojíme a nanesieme náplň. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
  4. Na ozdobenie pripravíme polevu s vodou alebo mliekom podľa návodu na obale a povrch Éclairs polejeme. Polevu necháme stuhnúť.

 

FOTO: droetker

 

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada