09.12.2017 16:46
Éclairs
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Éclairs (vyslovujeme eklεr) sú tradičné francúzske cukrovinky. Éclair znamená „svetelný záblesk“ – pretože tieto skvelé sladkosti vyzerajú oslnivo a zjedia sa rýchlosťou blesku. Plnia sa sladkým krémom a hodia sa ku káve aj čaju.
Ingrediencie:
Na cesto:
100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 80 g masla
- 10 g cukru
- 1 lyžička soli
- 125 g hladkej múky
- 4 vajcia
Na náplň:
- 1 balíček Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou
- 400 ml mlieka
- 70 g cukru
- 4 žĺtka
- 150 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
- 1 balíček polevy v prášku s marcipánovou arómou
- 2 – 3 lyžice vody alebo mlieka
Príprava:
- Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom, maslom, cukrom a soľou. Pridáme múku a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou naplníme cestom a na plechy vyložené papierom na pečenie vyformujeme tyčinky dlhé asi 9 cm. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút (1 plech, počas prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame).
- Pečivo necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a 70 g cukru. Pridáme žĺtka a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme dohladka, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a zašľaháme. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka. Pečivo pozdĺžne prekrojíme a nanesieme náplň. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
- Na ozdobenie pripravíme polevu s vodou alebo mliekom podľa návodu na obale a povrch Éclairs polejeme. Polevu necháme stuhnúť.
FOTO: droetker
—————