Džuveč
Varenie – Recepty – Mäso a ryby
Bulharské jedlo s typickými ingredienciami – ryžou, bravčovým mäsom a hlavne paprikou a rajčiakmi.
Ingrediencie:
300 g ryže
- 300 g bravčového mäsa
- 500 g rajčiakov
- 250 g zelenej papriky
- 2 cibule
- olej
- 150 ml mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava:
Prebratú a umytú ryžu zalejeme jeden a pol krát väčším množstvom vody, pridáme trochu oleja a soľ, premiešame, prikryjeme a v mierne rozohriatej rúre udusíme. Na oleji speníme posekanú cibuľu, pridáme na kúsky pokrájané mäso, popražíme, potom podlejeme vodou, osolíme a prikryté udusíme domäkka. Rajčiaky pokrájame na kolieska a očistené papriky na rezance. Na vymastený pekáč alebo do misy z jenského skla dáme polovicu hotovej ryže, na ktorú uložíme udusené mäso a posypeme ho čiernym korením. Potom pridáme vrstvu papriky a rajčiakov a napokon druhú polovicu ryže. Navrch položíme ešte kúsky rajčiakov a papriky a nalejeme mlieko alebo smotanu. V rozohriatej rúre necháme zapiecť.
—————