24.05.2017 14:12
Džem z bazy čiernej
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Plody bazy obsahujú málo pektínu, preto ich pri príprave džemu treba kombinovať s inými druhmi ovocia.
Ingrediencie:
1 kg plodov čiernej bazy
- 2 kg jabĺk
- ½ kg cukru
- 1 lyžica kyseliny citrónovej
- 2 lyžice rumu
Príprava:
Jablká pokrájame a rozvaríme. Potom ich prepasírujeme a k zmesi pridame cukor a polovicu bazových bobúľ, ktoré predtým prelisujeme na mlynčeku. Prisypeme aj zvyšné plody bazy a pomaly varíme za stáleho miešania. Keď džem zhustne, pridáme ešte kyselinu citrónovú a rum. Menšie zaváracie poháriky vyhrejeme a naplníme horúcim džemom asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a otočíme ich dnom smerom hore. Keď vychladnú, tak otočíme a uložíme do komory.
TIPY:
- Namiesto rozvarených jabĺk môžeme použiť aj jablkovú šťavu, ktorú však pridáme ku koncu. Má vysoký obsah pektínu, preto pomôže džem zahustiť.
- Do džemu môžeme počas varenia pridať nastrúhaný čerstvý zázvor alebo nasekané lístky medovky. Pre výraznejšiu chuť.
FOTO: www.pixabay.com
—————