24.05.2017 14:12

Džem z bazy čiernej

Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie

 

Plody bazy obsahujú málo pektínu, preto ich pri príprave džemu treba kombinovať s inými druhmi ovocia.

 

Ingrediencie:
  • 1 kg plodov čiernej bazy
  • 2 kg jabĺk
  • ½ kg cukru
  • 1 lyžica kyseliny citrónovej
  • 2 lyžice rumu
Príprava:

Jablká pokrájame a rozvaríme. Potom ich prepasírujeme a k zmesi pridame cukor a polovicu bazových bobúľ, ktoré predtým prelisujeme na mlynčeku. Prisypeme aj zvyšné plody bazy a pomaly varíme za stáleho miešania. Keď džem zhustne, pridáme ešte kyselinu citrónovú a rum. Menšie zaváracie poháriky vyhrejeme a naplníme horúcim džemom asi pol centimetra pod okraj. Uzavrieme ich viečkami a otočíme ich dnom smerom hore. Keď vychladnú, tak otočíme a uložíme do komory.

 

TIPY:
  • Namiesto rozvarených jabĺk môžeme použiť aj jablkovú šťavu, ktorú však pridáme ku koncu. Má vysoký obsah pektínu, preto pomôže džem zahustiť.
  • Do džemu môžeme počas varenia pridať nastrúhaný čerstvý zázvor alebo nasekané lístky medovky. Pre výraznejšiu chuť.

 

FOTO: www.pixabay.com

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada