Dula v pohári
Varenie – Skladovanie
Dula je zaujímavé tradičné ovocie, ktoré pripomína jablko a sčasti i hrušku. Dužina čerstvo odtrhnutých plodov je však príliš tvrdá a má trpkú príchuť. Preto je lepšie ich spracovať na džem alebo kompót.
Kompót z duly
Na prípravu kompótu potrebujeme zrelé žlté plody, z ktorých najprv zotrieme utierkou chĺpky a potom ich rozkrájame a odstránime jadrovník. Kúsky duly naložíme do zaváracích pohárov a zalejeme horúcim cukrovým nálevom s kyselinou citrónovou, aby ovocie nestmavlo. Zatvorené sterilizujeme asi pol hodiny.
Dulový džem
Pokrájané duly povaríme v troške vody, do získanej kaše pridáme cukor v pomere 2:1 a varíme do zhustnutia. Potom ju nalejeme do pohárov a sterilizujeme a neskôr používame na plnenie buchiet závinov. Do kaše môžeme pre zlepšenie chuti pridať nakrájané orechy, alebo kandizovanú pomarančovú kôru. Tento džem výborne chutí s vianočkou alebo s pečivom zo tukového sladkého cesta.
Dulové želé
Rozkrájané duly zalejeme vodou s kyselinou citrónovou a necháme uvariť domäkka. Potom ich prepasírujeme cez jemné sitko a ešte rozmixujeme na hladkú kašu. Dáme ju do hrnca, pridáme cukor (na kg ovocia 600 g) a varíme, kým masa nezhustne. Varíme ju na slabom plameni asi 40 minút. Nakoniec pridáme kardamón alebo iné aromatické korenie. Zmesou naplníme plechové formičky (najlepšie sú rakvičky), ktoré sme najprv namočili v studenej vode. Do dulovej zmesi zatlačíme pár vlašských orechov (môžu byť aj pistácie, kešu orechy, mandle a lieskové oriešky) a kúsky citrónovej alebo pomarančovej kôry či kandizovaného ovocia. Po vychladnutí dulové želé oddelíme nožíkom od stien formičiek a vyklopíme na papier. Potom želé kúsky necháme schnúť niekoľko dní, pričom ich pár krát pretočíme na čistý kus papiera. Konzumuje ich ako zdravú sladkosť namiesto cukríkov.
TIP: Pri príprave džemu z tohto druhu ovocia môžeme skúsiť pridať škoricový cukor a trochu rumu. A skutočne zrelé plody položené na tanieri sa postarajú o dobrú vôňu v miestnosti.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————