24.07.2016 12:27
Domáci ovocný nanuk
Varenie – Rady do kuchyne
Dokonalé letné osvieženie - vo vlastnej réžii pripravený nanuk z čerstvého ovocia, ktorým sa schladíme v letnej horúčave. Určite bude podobných dní ešte dosť, nanuky si preto môžeme urobiť do zásoby v predstihu. Domáci recept zvládnu aj tí, ktorí ešte nemajú s aktivitami v kuchyni žiadne skúsenosti.
- V prvom rade potrebujeme plastové formičky na výrobu nanukov, ktoré dostaneme v domácich potrebách. Ak ich nemáme, tak si v domácnosti pozháňame menšie plastové poháriky a drevené paličky, ktoré sme si múdro odkladali z kupovaných smotanových mrazených dobrôt.
- Asi 150 ml vody si prevaríme so 150 g krupicového cukru. Keď sa cukor rozpustí, zmes odstavíme od ohňa, necháme vychladnúť a potom do nej zamiešame 2 lyžičky citrónovej šťavy.
- Do formičiek alebo do pohárikov dáme očistené a pokrájané plody ovocia (jahody, maliny, kiwi, melón, čučoriedky, marhule, ananás, zrniečka z granátového jablka), môžeme sa držať jednej sorty, ale zaujímavé sú aj kombinácie viacerých.
- Ovocie zalejeme sladkým sirupom, do stredu vložíme drievka a dáme zamraziť. Zmes potrebuje na stuhnutie čas do nasledujúceho dňa. Aby nám drievka skutočne držali, lepšie je ich zasunúť do polo stuhnutej zmesi.
- Pri druhom spôsobe vylúčime fázu varenia. Stačí, ak časť nakrájaných kiwi alebo jahôd či celých malín rozmixujeme s cukrom a citrónovou šťavou a získanou kašou naplníme do dvoch tretín formičky. Napokon ešte pridáme pár kúskov ovocia.
- V tretej verzii rozmixované plody zalejeme v plastovom poháriku džúsom z rovnakého druhu ovocia, ktorý nám zmes osladí. Výborný je broskyňový, jahodový, ríbezľový či hroznový nanuk.
TIPY:
- Použiť môžeme aj trstinový cukor alebo med a namiesto citrónovej limetkovú šťavu. V každom prípade je výsledkom maškrta plná vitamínov.
- Sladkú zmes môžeme umiestniť do plastových vaničiek a nechať zamraziť. Získame tak chutnú ovocnú dreň, ktorú si konzumujeme pomocou lyžičky.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————