Domáci olej či ocot s príchuťou
Varenie – Rady do kuchyne
Pri príprave zdravých šalátov sa hodia ochutené ingrediencie, ktoré používame na prípravu zálievky. A sú výborným pomocníkom aj pri príprave iných pokrmov.
Ovocné octy patria k obľúbeným prísadám v kuchyni, zvykneme si ich kupovať hotové. Napríklad jablčný, ktorý sa výborne hodí pri dochutení duseného kurčaťa, smotanových omáčok alebo kapustového šalátu s jablkami. Balzamový ocot vyrobený z vínneho muštu má zase mierne sladkastú karamelovú príchuť a používa sa ako posledná bodka na grilované morské plody a zeleninu.
Jednoduchý recept
Vyrobiť podobnú prísadu si môžeme aj sami doma. Výborný je estragónový ocot. Stačí, ak do sklenenej fľaše naplnenej octom ponoríme pár vetvičiek tejto bylinky a necháme ich niekoľko týždňov lúhovať (najmenej 14 dní a radšej na teplom mieste). Podobne sa dá pripraviť ocot aj s majoránom, mätou, šalviou, tymianom, kôprom, bazalkou či rozmarínom. A vetvičky byliniek môžeme rovnako vložiť do nádoby s olejom. Ak pridáme aj celé čierne korenie, bobkové listy, klinčeky a pár čili papričiek či strúčikov očisteného cesnaku, určite neurobíme chybu.
Ak chceme proces urýchliť, môžeme naplnenú fľašu vložiť do hrnca s vriacou vodou a po 30 minútach sa silná aróma a chuť bylín pod vplyvom tepla vyextrahuje do octu alebo oleja. V prípade oleja je alternatívou aj rozmixovanie zvolených byliniek s olejom. V tom prípade však treba tekutinu precediť cez husté sitko.
Tipy:
Z oleja by sme mali vždy odstrániť aj vylúhované vetvičky najmä preto, že počas lúhovania čerstvé bylinky zhnednú.
- Najlepší ako základ je slnečnicový alebo olivový olej.
- Používať môžeme nielen čerstvé, ale aj sušené druhy byliniek.
- Olej ochutený bylinkami skladujme na tmavom mieste a zužitkujme do 3 mesiacov.
- Pri príprave ochuteného octu treba zmes počas lúhovania denne pretrepať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————