17.03.2020 09:16
Domáci chlieb bez miesenia
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá
Domáci chlieb sa veľmi ráta. O to viac, ak si jeho príprava nevyžaduje náročné miesenie.
Ingrediencie:
530 g polohrubej múky
- 420 ml teplej vody
- 10 g droždia
- 1 lyžička soli
Príprava:
- Droždie si dáme na niekoľko minút rozpustiť do teplej vody. Medzitým si v mise zmiešame múku a soľ a zalejeme ju vodou s droždím. Vymiesime hladkú konzistenciu a cesto zakryjeme potravinovou fóliou, do ktorej spravíme dierku pre prísun vzduchu. Takéto cesto necháme 2 hodiny podkysnúť v teplej miestnosti.
- Počas dvoch hodín by malo cesto zvýšiť svoj objem minimálne dvojnásobne, na povrchu bude mať cesto veľa bublín. Nezabudnite, že pečiete chlieb, ktorý sa pripravuje bez miesenia, takže po dvoch hodinách kysnutia odložíme cesto v miske prikrytej deravou fóliou do chladničky, odporúča sa na celú noc.
- Na druhý deň už môžeme pripraviť cesto na pečenie. Ruky si namočíme do múky a vyberieme potrebné množstvo cesta z misky. Na pracovnej doske si ho vytvarujeme do bochníka alebo gule a položíme na plech vystlaným papierom na pečenie, ktorý sme posypali múkou. Na plechu necháme bochník odokrytý podkysnúť ešte 40 až 60 minút a povrch narežeme nožom na viacerých miestach. Potom ho vložíme do rúry vopred vyhriatej na 235 stupňov. Pečieme na strednej priečke rúry približne 45 minút. Po vybratí necháme chlieb vychladnúť na mriežke.
TIP: Aby domáci chlebík vydržal dlhšie, ukladámr ho do chladničky. Nevyschne, naopak dlhšie si zachová vlhkosť a čerstvosť. Takto domáci chlieb vydrží aj 2 týždne.
FOTO: www.goodfon.ru
—————