17.03.2020 08:51
Domáce žemličky
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá
Žemličky si môžeme upiecť aj doma. Čerstvé chutia predsa najviac.
Ingrediencie:
Na kvások:
1 lyžica kryštálového cukru
- 50 g čerstvého droždia
- 150 ml vlažného mlieka
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 100 ml oleja
- 150 ml vlažného mlieka
- 2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)
- 1 lyžička jedlej sódy
Príprava:
- V jednej miske zmiešame prísady na kvások a v druhej sypké prísady. K suchej zmesi pridáme hotový kvások, zvyšné mlieko i olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.
- Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách.
- Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja.
- Rúru dáme vyhriať na 190 stupňov.
- Cesto rozdelíme na 10 až 12 častí a z každej vyformujeme tvar guľôčky.
- Guľôčky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20-25 minút. Hotové žemličky musia mať povrch sfarbený dozlatista.
TIP: Po potretí olejom môžeme surové žemličky posypať makom alebo sezamom.
FOTO: www.goodfon.ru
—————