17.03.2020 08:51

Domáce žemličky

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá

 

Žemličky si môžeme upiecť aj doma. Čerstvé chutia predsa najviac.

 

Ingrediencie:
Na kvások:
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 50 g čerstvého droždia
  • 150 ml vlažného mlieka
Na cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)
  • 1 lyžička jedlej sódy

 

Príprava:
  1. V jednej miske zmiešame prísady na kvások a v druhej sypké prísady. K suchej zmesi pridáme hotový kvások, zvyšné mlieko i olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.
  2. Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách.
  3. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja.
  4. Rúru dáme vyhriať na 190 stupňov.
  5. Cesto rozdelíme na 10 až 12 častí a z každej vyformujeme tvar guľôčky.
  6. Guľôčky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.
  7. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20-25 minút. Hotové žemličky musia mať povrch sfarbený dozlatista.

 

TIP: Po potretí olejom môžeme surové žemličky posypať makom alebo sezamom.

 

FOTO: www.goodfon.ru

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada