Domáca tlačenka
Varenie – Recepty – Mäso a ryby
Doma poctivo pripravená tlačenka je obľúbenou studenou pochúťkou, ku ktorej sa výborne chutí cibuľa a chlieb.
Ingrediencie:
1 kg mäsa z bravčovej hlavy bez kosti
- 1 bravčový jazyk
- 1 bravčové srdce
- 500 g obrezkov z mäsa
- 500 g bravčovej kože
- majorán
- niekoľko strúčikov cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 bravčové žalúdky
Príprava:
Všetky mäsové časti z ošípanej uvaríme a pokrájame na väčšie kúsky. Potom pridáme také množstvo silného vývaru, aby mäsové časti v ňom neplávali, ale vytvárali hustú zmes. Tú ešte ochutíme mletým čiernym korením, soľou majoránom, a rozotrenými strúčikmi cesnaku (množstvo závisí od našej chute). Všetko dobre premiešame a zmesou naplníme bravčové žalúdky, ktoré dobre uzavrime špagátom. Môžeme použiť aj hotové špeciálne obaly na prípravu tlačenky. Tlačenku potom varíme asi 2 hodiny na miernom ohni. Uvarenú ju vyberieme, zaťažíme doštičkou a necháme vychladnúť. Až potom ju krájame na plátky.
—————