22.12.2016 09:49

Domáca majonéza

Varenie – Rady z kuchyne

 

Chystáte svoj vychýrený šalát pre hostí na priateľské alebo silvestrovské posedenie a zabudli ste kúpiť alebo máte k dispozícii málo majonézy? Žiadne strachy, zopakujeme si kúsok štýlu životopisu našich starých mám a urobíme si výnimočne domáci výrobok. Poradíme, ako na to.

 

  1. Potrebujeme 2 žĺtky, citrónovú šťavu alebo ocot a približne 200 až 250 ml kvalitného oleja, môže byť slnečnicový, olivový, sójový či kukuričný.
  2. Všetky ingrediencie majú mať izbovú teplotu, vajcia preto treba vybrať z chladničky asi 2 hodiny pred prípravou majonézy.
  3. Mierne nahriať treba aj porcelánovú misku, ktorú opláchneme teplou vodou a vyutierame dosucha.
  4. Oddelené žĺtky trochu posolíme a metličkou na sneh ich rozotrieme. Potom už začneme za stáleho šľahania pridávať po kvapkách olej, kým nevznikne tuhá zmes.
  5. Už môžeme pridať aj trochu citrónovej šťavy alebo octu, ktoré masu mierne zriedia, preto ešte prekvapkáme olej a šľaháme, kým nezískame hutnú hmotu. Takto pripravená majonéza sa môže už pridať do šalátu.
  6. Ak chceme majonézu použiť na zdobenie ruských vajec alebo chlebíčkov, môžeme tento základ majonézy ochutiť ešte čiernym korením, dijónskou horčicou, prípadne pár kvapkami sherry, posekanými kapary, rozotreným cesnakom či bylinkami. A na záver pridať trochu šľahačky, ktorá masu zjemní.
  7. Ak preferujeme techniku, pripraviť majonézu môžeme aj v mixéri. Podmienkou úspechu je pomalé pridávanie oleja, najprv po kvapkách, neskôr tenkým pramienkom.

Postrehy:

  • Olej majonézu zahusťuje, citrón a ocot ju robí redšou.
  • Proces šľahania by sme nemali prerušiť, majonéza by sa mohla znehodnotiť.
  • Ak sa nám predsa len zrazí, musíme si dať do inej misy nový žĺtok a k nemu pomaly primiešavať zrazenú majonézu a ďalšiu porciu oleja.
  • Ocot má v majonéze okrem okyslenia aj konzervačnú úlohu a soľ či horčica ju stabilizuje.
  • Ak chceme majonézu použiť o niekoľko dní, nepoužívajme pri príprave olivový olej, ktorý v chlade stuhne a omáčka sa tak znehodnotí.
  • Ak nechceme konzumovať veľa kalórií, tak tretinu oleja nahradíme vlažnou vodou, majonéza bude aj ľahšia.

Dva tipy:

Môžeme si urobiť aj majonézu bez vajec, ktorá je chudobná na cholesterol a je rovnako chutná. Potrebujeme 100 ml vychladeného polotučného mlieka a 200 ml oleja, ku ktorým pridáme soľ a horčicu a v mixéri vyšľaháme. Pevnú zmes zjemníme ešte 2 lyžicami pochúťkovej smotany. A zázrak je hotový.

Ak máme doma málo kupovanej majonézy, môžeme si ju nadstaviť. K pol šálke majonézy pridáme asi 2 šálky kvalitného oleja, trochu citrónovej šťavy alebo octu a jeden vaječný bielok a vyšľaháme dohusta. Ešte pridáme trochu citrónovej šťavy alebo octu a keď je majonéza príliš hustá aj lyžicu vody a zmes došľaháme.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Dátum: 25.08.2020

Vložil: buy cialis

Titulok: cialis viagra ranbaxy cheap Kneest

Sleeping Medicine 20mg Buy Case Hifereerie https://cialiser.com/ - cialis tablets for sale enlini Kamagra Uk Pay With Paypal accegletam <a href=https://cialiser.com/#>Cialis</a> Rahhoupt Cvs Viagra Substitute

Odpovedať

—————

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu