Dezert so šľahačkou či skôr s ovocím?
Varenie – Rady z kuchyne
Keď už si po obede doprajeme koláč, nech to stojí zato. A tak k porcii jablkového pité alebo dvojfarebnej bábovky pridáme aj kopček, prípadne kopec šľahačky. Ale čo ak sa nám už minula alebo chceme pre zmenu chuti trochu variovať?
Existujú aj iné možnosti, ako si sladkú chvíľu s dezertom ešte viac osladiť. Namiesto klasickej šľahačky, ktorá každé sústo dokonale zjemní, môžeme pridať na ovocný koláčik lyžicu či dve smotanového mascarpone alebo crèmu fraîche čiže francúzskeho kyslého šľahačkového krému.
Bombová je aj zmrzlina
Chutí výborne najmä ku koláčom z ťažkého treného cesta. A aké sú ideálne chuťové kombinácie? Napríklad vanilková zmrzlina sa hodí dobre k ovocným sladkokyslým koláčom – čerešňovému, rebarborovému, marhuľovému a obzvlášť k jablkovému, keď je ešte teplý. Hruškový alebo slivkový koláč si žiada skôr orechovú príchuť zmrzliny a kopček pistáciovej môžeme pridať na jahodový alebo ananásový koláč s kokosom.
Experimenty s ovocím
Niekto to rád zložitejšie a preto hľadá nové kombinácie. Skúste raz nasledujúce duetá, založené na chuťovom kontraste alebo zvýraznení gurmánskeho pôžitku:
- čokoládový koláč + hruškový kompót a lyžica šľahačky
- koláč s ricottou + jahody posypané práškovým cukrom
- tvarohový koláč + mandarínkový kompót
- citrónový koláč + malinové pyré
- pomarančový zákusok + plátky pomaranča obalené v cukre a pokvapkané sherry
Tak dobrú a najmä sladkú chuť!
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————