Debrecínska sekaná pečienka
Varenie - Recepty – Mäso a ryby
Debrecínska sekaná je ochutená zmes z jemne zomletého hovädzieho mäsa s párkami a slaninou.
Ingrediencie:
500 g hovädzieho mäsa
- 150 g slaniny
- 100 g párkov
- 2 vajcia
- 80 g strúhanky
- 50 g škrobovej múky
- 250 ml vody
- 1 stredná cibuľa
- cesnak
- soľ
- rasca
- mletý muškátový kvet
- mletá červená paprika
- olej na opekanie
Príprava:
Nemastné hovädzie mäso umyjeme, osušíme, pokrájame a dva- až trikrát zomelieme. Pridáme zomletú alebo postrúhanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, vajcia s trochou vody dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme strúhanku namočenú vo vode, škrobovú múku, všetky pochutiny a pokrájané párky i slaninu. Zmes dobre premiešame a rozdelíme ju do dvoch pergamenových a plastových vrecúšok (na prípravu tlačenky), dobre zabalíme, na koncoch upevníme motúzom a vložíme do vriacej vody vo väčšom hrnci. Hneď znížime prívod tepla a sekanú nevaríme iba ohrievame pri teplote 80 až 90 C približne 2 hodiny. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Studenú pečienku potom pokrájame na oplátky a opečieme na oleji do červena. Podávame s chlebom a zeleninovým šalátom. Môžeme ju však využiť na doplnenie studených mís.
—————