Dajte si banánové smoothie, neobanujete!
Varenie - Správna výživa
Vlastne nielen banánový nektár, chutný a zdravý je nápoj z akékoľvek prírodného vitamínového zdroja. Možno aj vy ste si zvykli vytlačiť čerstvo vytlačenú šťavu a začať deň porciou tekutých vitamínov. Alebo ešte životaschopnejším smoothie, ovocným či zeleninovým nektárom s kúskami drene a šupky.
Smoothie je doslova energetickou bombou pre organizmus. Hustý nápoj hladkej konzistencie pomôže zobudiť organizmus a naštartovať ho k plnej výkonnosti. Pohár plný vitamínov a minerálov posilní každého pri celodenných aktivitách ako fyzických tak duševných. Smoothie si dokáže pripraviť každý sám, nie je to žiadna veľká veda. Napriek tomu sa odporúča držať sa niekoľkých zásad.
- Používajte kvalitný mixér, aby ste aj pevnejšie časti ovocia či zeleniny pomleli na kašovitú masu.
- Zvoľte si vhodný tekutý základ, ktorým môže byť ovocná šťava, kravské či sójové mlieko, nízkotučný riedky jogurt, cmar alebo kefír.
- Po pridaní pokrájaných kúskov ovocia a zeleniny mixujte najprv pomalými otáčkami, až potom rotáciu zrýchlite.
- Poslednou bodkou pred konzumáciou či podávaní hosťom sú kúsky alebo bobule ovocia, prípade zeleninových smoothie bylinkové vňate.
Pri redukčnej diéte aj problémoch so žalúdkom
Zeleninové smoothie je ideálnou súčasťou odtučňovacej diéty, pretože zasýti a dodá telu potrebné živiny. Môžete ho pokojne vymeniť za obed. A vyhovuje aj ľuďom, ktorým konzumácia surovej zeleniny ako ťažšie stráviteľnej potravy spôsobuje žalúdočné ťažkosti. Nič však netreba preháňať. Odborníci tvrdia, jeden pohár smoothie s objemom 300 až 400 ml za deň úplne stačí!
Zdravší z jarnej zeleniny a ovocia
Teraz na jar dozrievajú viaceré zdroje vitamínov, ktoré by sa mali pridávať do kombinovaných smoothie. Dokonca si môže každý namiešať elixír, ktorý mu pomôže riešiť rôzne zdravotné ťažkosti.
- Reďkovka – je zdrojom magnézia a jódu, zlepšuje trávenie, vylučovanie sekrétov i vykašliavanie, je dobré ju pridať do jedálnička ľuďom, ktorí majú zápaly kĺbov, reumu, pľúcne ochorenia, katar dýchacích ciest, nechuť k jedlu, dysfunkciu pečene, žlčové kamene a ťažkosti s črevami.
- Mladá cibuľka – obsahuje veľa vitamínu C i vitamíny skupiny B, podporuje imunitu, chráni pred baktériami a blahodarne pôsobí na pokožku, pre prítomnosť antioxidantov je prevenciou proti rakovine, znižuje krvný tlak a zlepšuje krvotvorbu.
- Hrášok - je bohatým zdrojom proteínov, železa, zinku, kyseliny listovej, vitamínu C, karoténu a hlavne vitamínu B1, vďaka ktorému dobre spíme, chutí nám jesť a máme dobrú náladu.
- Medvedí cesnak – obsahuje účinné látky, ktoré bránia kôrnateniu ciev a vysokému krvnému tlaku, podporujú hojenie rán, tlmia bolesť spôsobenú zápalom, liečia kožné lišaje a zlepšujú pamäť.
- Jahody – dodávajú organizmu veľa železa a mangánu, čo je výborné pre kosti, nervy, krv i mozog, betakarotén a vitamíny skupiny B, ktoré vytvárajú dobrý obranný štít pred vírusmi a baktériami, prítomný pektín ako vláknina zase úspešne bojuje so zápchou, mimoriadne vhodné ovocie pre pacientov s dnou a reumou.
- Čerešne - sú balzamom pre tráviaci systém, pomáhajú odstraňovať zápchu, čistia pečeň i obličky, zbavujú telo toxínov a pomáhajú pri redukcii hmotnosti.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————