Cukina pomáha odvodňovať
Varenie – Potraviny
To už vieme, že zelenina je zdravá. Týka sa to aj cukiny, ktorá v posledných rokoch spestrila náš zoznam chutných a zdraviu prospešných jedál.
Pôvod:
Cukina, ktorá sa podobá na väčšiu uhorku, sa ešte pred 40 rokmi považovala za exotickú zeleninu. Poznala ju najmä Južná Amerika a neskôr sa dostala do Talianska. Dnes sa pestuje hojne už aj v strednej Európe. Existujú viaceré sorty rôznej veľkosti a farieb, ale najznámejšia je podlhovastého tvaru s tmavozelenou šupkou.
Prínos pre zdravie:
Cukina obsahuje vitamíny A, E a C a tiež draslík a kyselinu listovú, ale podstatný je aj vysoký obsah vody – až 95 percent, čo cukinu zaradilo na vrchol rebríčka potravín vhodných pri redukčnej diéte a očistných kúrach. Pozitívne vplýva na činnosť obličiek a pomáha odvodňovať organizmus a vyplavovať škodlivé látky, čím sa zvyšuje imunita organizmu. Je to ideálny druh zeleniny aj pre pacientov s reumou, s cukrovkou, s dnou a s problémom zadržiavania vody v tele a opuchom končatín.
Skladovanie:
Zdravé a nepoškodené plody cukiny vydržia dosť dlho podobne ako všetky druhy tekvicových rastlín. V chladničke ich môžeme skladovať 2 až 3 týždne. Lepšie je zabaliť ich do papiera. Pred úpravou treba odrezať zvyšok kalicha a stopku. Potom cukinu ošúpeme a pokrájame priečne na kolieska alebo pozdĺžne na dlhé plátky. A ešte jedna zásada – surovú cukinu nakrájanú alebo nastrúhanú na tenké plátky, určenú do šalátu, solíme až tesne pred servírovaním, pretože dužina pod vplyvom soli veľmi rýchlo zmäkne.
Využitie v kuchyni
Jemná a šťavnatá dužina cukiny má svetlozelenú farbu a orieškovú príchuť. Pre svoju neutrálnu chuť sa hodí rovnako do slaných ako do sladkých jedál a môže nahradiť zemiaky ako prílohu, zeleninu ako základ šalátu, ale i mäso ako hlavné jedlo. Používa sa na prípravu polievok, prívarkov, gulášu, nákypov, šalátov alebo na prípravu plnky do koláčov. Vydlabanú polovicu cukiny môžeme plniť cestovinou, vajcami i údeninou a zapekať posypanú syrom a zaliatu smotanou. Výborné sú aj dusené či grilované kúsky alebo marinované plátky, ktoré sú vhodnou ingredienciou pri príprave pochúťok studenej kuchyne. K cukine sa hodí šalvia, tymian, cesnak a petržlen a ak pripravujeme exotické jedlá, z korenín treba použiť zázvor, šafran a karí. Mladé plody môžeme konzumovať aj so šupkou. Špecialitou sú malé baby cukiny, ktoré sa predávajú aj s oranžovožltými kvetmi a výborne chutia obalené v cestíčku a vypražené.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————