Čokoládovo-marcipánové toliare
Varenie – Recepty – Múčniky
Vianočné keksy s marcipánovou príchuťou.
Ingrediencie:
Na cesto:
200 g hladkej múky
- 75 g jemného kukuričného škrobu
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 vajce
Na náplň:
- 1 balíček tmavej polevy
- 1 balíček marcipánu
- 100 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
- 1 balíček tmavej olevy
- 1 balíček svetlej polevy
Príprava:
Na prípravu cesta zmiešame na doske múku a škrob. Pridáme cukor, vanilínový cukor, mandle, maslo alebo margarín a vajce. Ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou asi 0,5 cm. Formičkou vykrájame kolieska, ktoré naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme 10 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na prípravu náplne rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Marcipán nastrúhame a ručne vymiešame s polevou a maslom. Vždy dve kolieska zlepujeme 1 kávovou lyžičkou náplne (prikladáme k sebe spodnou stranou). Tmavú a svetlú polevu pripravíme oddelene podľa návodu na obale. Zlepené kolieska v poleve namáčame, prípadne polevou potierame a špáradlom vytvárame v poleve vzory.
TIP: Toliare môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.
FOTO: droetker
—————