Čokoládové umenie
Varenie – Rady z kuchyne
Už ste možno obdivovali profesionálne ozdoby, ktoré esteticky zvýraznili dezerty či torty, no sami ste si na podobné sladké čarovanie netrúfali. Naučíme vás trik, vďaka ktorému ohúrite známych, ktorým ku kávičke ponúknete zákusok vlastnoručne vyrobenou jedlou dekoráciou.
Potrebujeme listy rôznych tvarov a veľkostí, ale skôr drobnejšie. Použiteľné sú tie z citrusových rastlín alebo aj niektorých izbových. Jemnú horkú čokoládu (alebo aj smotanovo-mliečnu či bielu) rozpustíme vo vodnom kúpeli za stáleho miešania a pomaly pridávame nahrubo nastrúhaný zvyšok čokolády, ktorú necháme pomaly rozpustiť.
Listy očistíme vatou a na zadnú stranu s výraznými žilkami pomocou štetca nanesieme tenkú vrstvu hustej roztopeneje čokolády. Dávame pozor, aby sme s hmotou nezašli za okraj, lebo by sme mali problém oddeliť listy od vrstvy čokolády. Takto pripravený polotovar necháme stuhnúť v chladničke a potom listy opatrne stahneme z čokoládovej ozdoby.
TIP: Ak hotové čokoládové ozdoby nezužitkujeme hneď, môžeme ich skladovať v uzavretej nádobe medzi vrstvami pergamenového papiera v chladničke po dobu až 4 týždňov.
redakcia Doma a Rada, FOTO: archív
—————