29.05.2016 15:31
Čokoládové pokušenie s jahodami
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Čokoládové muffiny so sladkými jahodami.
Ingrediencie:
Na cesto:
180 g hladkej múky
- 3 zarovnané lyžice kakaa
- 100 g cukru
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na náplň:
- 3 balíčky tmavej polevy
- 400 ml smotany na šľahanie
- 50 g zmäknutého masla
- 50 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 1 bielok
Na ozdobenie:
- 250 g očistených jahôd
- 4 zarovnané lyžice jahodového džemu
Príprava:
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kakaom, cukrom a soľou. Pridáme žĺtok a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 12 dielov. Z každého dielu vytvoríme koliesko (Ø asi 10 cm). Kolieska vložíme do vymastenej formy na muffiny, pritlačíme ku dnu a po stenách až po okraj formy. Odložíme do chladničky.
- Na prípravu náplne nalámeme do kastrólika polevy a prilejeme smotanu. Za stáleho miešania zahrievame (nevaríme), kým sa poleva nerozpustí. Necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo s cukrom a vanilkovým cukrom dohladka. Postupne zašľaháme vajce a bielok. Do zmesi na najnižšom stupni zašľaháme vychladnutú smotanu s polevou. Náplň nalejeme na cesto až po okraj. Muffiny vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
- Muffiny necháme vo forme vychladnúť.
- Na ozdobenie jahody nakrájame na plátky. Muffiny opatrne vyklopíme z formy a na povrch naukladáme plátky jahôd. Džem zahrejeme v kastróliku a pomocou štetca alebo pierka nanesieme na jahody.
TIP: Na slávnostné príležitosti môžeme muffiny ozdobiť šľahačkou.
FOTO: droetker
—————