02.12.2014 10:43

Čokoládová torta so slivkami

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty 

 

Náročnejšia príprava s dokonalým výsledkom – čokoládovou tortou so slivkovou náplňou a šľahačkou uspokojí aj náročných milovníkov dezertov a nových chutí.

 

Ingrediencie
Na mrveničkové cesto:
  • 100 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 75 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na piškótové cesto:
  • 3 vajcia
  • 4 PL vody
  • 150 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 90 g jemného kukuričného škrobu
  • 2 zarovnané lyžice preosiateho kakaa
  • 100 ml rumu

 

Na slivkovú náplň:
  • slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g)
  • 1 balíček tortového želé číreho
  • 200 ml šťavy z kompótu
  • 1 balíček škoricového cukru

 

Na šľahačkovú náplň:
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček Smeta-fixu
  • 50 g strúhanej horkej čokolády

 

Na ozdobenie:
  • 1 balíček fondánu
  • 2 zarovnané lyžice kakaa

 

Príprava:
  1. Na prípravu mrveničkového cesta v mise zmiešame múku s cukrom, škoricovým cukrom a pridáme maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme mrveničku. Nanesieme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a pomocou lyžice pritlačíme.
  2. Na prípravu piškótového cesta v mise vyšľaháme vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a krátko zašľaháme na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto nanesieme na mrveničkové cesto a rozotrieme. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Korpus necháme vychladnúť.
  3. Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želé pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 ml šťavy z kompótu a škoricovým cukrom. Do želé ihneď vmiešame slivky.
  4. Korpus uvoľníme z formy a papier na pečenie stiahneme. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný korpus pokvapkáme polovicou rumu. Nanesieme slivkovú náplň, uhladíme, zakryjeme druhou polovicou korpusu a pokvapkáme zvyšným rumom. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
  5. Na prípravu šľahačkovej náplne vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou opatrne vmiešame čokoládu a nanesieme na vrchný korpus a po stranách torty.
  6. Fondán vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na plát s priemerom asi 30 cm. Fondán nanesieme na tortu a zľahka pritlačíme. Vzniknuté cípy odstrihneme nožničkami. Tortu pomocou sitka posypeme kakaom a nožom rovnomerne rozotrieme aj po stranách torty. Zo zvyšku fondánu vytvoríme hviezdičky a tortu ozdobíme. Do podávania odložíme do chladničky.

 

TIP: Fondán môžeme nahradiť marcipánom.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada