02.12.2014 10:43
Čokoládová torta so slivkami
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Náročnejšia príprava s dokonalým výsledkom – čokoládovou tortou so slivkovou náplňou a šľahačkou uspokojí aj náročných milovníkov dezertov a nových chutí.
Ingrediencie
Na mrveničkové cesto:
100 g hladkej múky
- 75 g cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- 75 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na piškótové cesto:
- 3 vajcia
- 4 PL vody
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 100 g hladkej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 90 g jemného kukuričného škrobu
- 2 zarovnané lyžice preosiateho kakaa
- 100 ml rumu
Na slivkovú náplň:
- slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 385 g)
- 1 balíček tortového želé číreho
- 200 ml šťavy z kompótu
- 1 balíček škoricového cukru
Na šľahačkovú náplň:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček Smeta-fixu
- 50 g strúhanej horkej čokolády
Na ozdobenie:
- 1 balíček fondánu
- 2 zarovnané lyžice kakaa
Príprava:
- Na prípravu mrveničkového cesta v mise zmiešame múku s cukrom, škoricovým cukrom a pridáme maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme mrveničku. Nanesieme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a pomocou lyžice pritlačíme.
- Na prípravu piškótového cesta v mise vyšľaháme vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a krátko zašľaháme na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto nanesieme na mrveničkové cesto a rozotrieme. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Korpus necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želé pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 ml šťavy z kompótu a škoricovým cukrom. Do želé ihneď vmiešame slivky.
- Korpus uvoľníme z formy a papier na pečenie stiahneme. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný korpus pokvapkáme polovicou rumu. Nanesieme slivkovú náplň, uhladíme, zakryjeme druhou polovicou korpusu a pokvapkáme zvyšným rumom. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
- Na prípravu šľahačkovej náplne vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou opatrne vmiešame čokoládu a nanesieme na vrchný korpus a po stranách torty.
- Fondán vyvaľkáme na pracovnej doske posypanej práškovým cukrom na plát s priemerom asi 30 cm. Fondán nanesieme na tortu a zľahka pritlačíme. Vzniknuté cípy odstrihneme nožničkami. Tortu pomocou sitka posypeme kakaom a nožom rovnomerne rozotrieme aj po stranách torty. Zo zvyšku fondánu vytvoríme hviezdičky a tortu ozdobíme. Do podávania odložíme do chladničky.
TIP: Fondán môžeme nahradiť marcipánom.
FOTO: droetker
—————