Čo chutí našim zubom
Varenie - Správna výživa
Kto si chce zachovať zdravé zuby, mal by jesť veľa orechov, obilných klíčkov, sardiniek a listovej zeleniny a naopak vyhýbať sa sladkostiam a iným zdrojom sacharidov. Pomôže aj dôsledná ústna hygiena.
Strava ovplyvňuje kvalitu nášho chrupu pozitívne i negatívne. O tom, či sa budeme môcť hrdiť pekným úsmevom alebo chodiť pričasto k dentistovi, rozhodne skladba preferovaných potravín.
Podstatný je výber potravín
Dôležitým minerálom na ochranu chrupu je fosfor, ktorý konzumujeme spolu so sójovými bôbmi, fazuľou, šošovicou, hrachom pohánkou, vlašskými orechmi, pivovarskými kvasnicami, sardinkami, pšeničnými klíčkami, hovädzím mäsom, jogurtmi a tvarohom. Prítomnosť vápnika pôsobí v organizme preventívne, je podstatnou látkou pre rast a zachovanie pevných zubov i kostí. Preto treba pravidelne siahať po sardinkách, kapuste, sójovej múke, špenáte, fazuli, brokolici, jogurtoch a tvrdých syroch, vlašských i lieskových orechoch, mandliach, ale aj po maku a žĺtku. Zdraviu zubov svedčí aj kyselina listová prítomná v špenáte a listovej zelenine všeobecne, tiež v pečeni, avokáde, hrozienkach a obilných klíčkoch.
Kazivosť zubov znižuje fluór, ktorý sa vyskytuje v prírode málo, preto sa pridáva do pitnej vody a soli. Fluoridy sú prítomné aj v niektorých minerálnych vodách, čaji a morských rybách a riasach a vysoký obsah fluóru má pšeno, obilnina vhodná na pečenie koláčov. Dôležitý je aj horčík, ktorý sa nachádza najmä v strukovinách, orechoch a semiačkach.
Pozor na sacharidy
Najväčším nepriateľom zubov sú sacharidy v akejkoľvek podobe. Neškodí preto len konzumácia cukru, cukroviniek a medu, ale aj celozrnného pečiva, zemiakov, ovocia, najmä sušeného, či mlieka. Aj keď fruktóza a laktóza sú menej škodlivé cukry. A pozor aj na jablko. Traduje sa, že po jedle je dobré zjesť jedno, aby zuby pomohlo vyčistiť. Aj keď hryzením masíruje ďasná, je to však tiež potravina, ktorej zvyšky v chrupe až do klasického vyčistenia kefkou zostávajú a môžu ničiť zubnú sklovinu. Čo sa vlastne pri nedostatočnej hygiene v ústach deje? Baktérie, ktoré sa v plagu, zubnom povlaku, bežne vyskytujú, rozkladajú cukry i škroby kvasením na kyseliny, ktoré potom zubnú sklovinu deštruujú. Napriek tomu, že je dostatočne tvrdá, dlhoročným pôsobením kyselín sa začne demineralizovať a na niektorých miestach rozleptávať. Škodiť môžu aj nápoje. Preto treba najmä u detí sladké ovocné šťavy riediť. Najväčším problémom sú však sladké kolové a iné šumivé nealkoholické nápoje a limonády.
Odborníci tvrdia, že problémom nie je ani tak konzumácia cukrov, ako ich zbytočne predlžovaný kontakt so zubami. Treba sa preto chrániť dôslednou ústnou hygienou. Na dôkladné vyčistenie zubov však nestačí len zubná kefka a pasta, ale potrebné sú aj dentálne nite, ihly a ďalšie pomôcky. Čistiť zuby si treba minimálne dvakrát denne, najlepšie však po každom jedle. Dôležitým faktorom môže byť aj používanie zubnej pasty obohatenej fluórom, ktoré dodanými fluoridmi predstavujú vyššiu ochranu pred cukrami. Ak nie sme vo vhodnom prostredí, dočasne pomôže aj žuvačka bez cukru, ktorá zvyšuje sekréciu slín a odstraňuje tak lepšie zvyšky jedla z úst. Zároveň znižuje kyslosť v ústach, potláča výskyt baktérií a tým eliminuje situáciu, v ktorej dochádza k tvorbe kazov.
Nepriateľmi zubov sú aj zlozvyky
Negatívny vplyv na vzhľad zubov môže mať fajčenie. Fajčiari, ktorým časom zvyknú zuby sčernieť a môžu mať problémy aj s paradontózou, by preto mali venovať čisteniu chrupu ešte viac času. Farbu zubov mení aj intenzívne popíjanie kávy, ktorej pigmenty prenikajú až dovnútra zuba a menia jeho sfarbenie. A paradoxne môže mať takýto problém aj konzument zdravej výživy. Karotén prítomný v mrkvovom džúse zafarbí zuby na oranžovo a čučoriedková šťava dokáže belostný chrupu úplne zlikvidovať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————