08.07.2015 18:53
Citrusová marmeláda s levanduľou
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Levanduľa ozvláštni konečný výsledok marmelády pripravenej z pomarančov a citrónov.
Ingrediencie:
500 g filetiek z pomarančov
- 500 g filetiek z citrónov
- 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1
- 1 kg cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 zarovnaná lyžička kyseliny citrónovej
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 zarovnaná lyžička sušenej alebo čerstvej levandule (kvietkov)
Príprava:
- Na prípravu marmelády vložíme do veľkého hrnce filetky z pomarančov a citrónov. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 lyžice cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
- Pridáme zvyšok cukru, vanilínový cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú kôru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pridáme levanduľu a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmiešame do nej ešte 1 zarovnanú lyžičky kyseliny citrónovej.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tipy:
- Marmeláda s kvietkami levandule sa hodí na čerstvé pečivo, do tort a rolád. Pár lyžíc marmelády vyšľahaných so studeným mliekom a kopčekom zmrzliny vytvorí lahodný osviežujúci shake.
- Filetovanie citrusov - ostrým nožom orežeme po celom obvode pomarančovú a citrónovú kôru až na dužinu. Pozdĺž bielej šupky vykrajujeme plátky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.
FOTO: droetker
—————