08.07.2015 18:53

Citrusová marmeláda s levanduľou

Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie

 

Levanduľa ozvláštni konečný výsledok marmelády pripravenej z pomarančov a citrónov.

 

Ingrediencie:
  • 500 g filetiek z pomarančov
  • 500 g filetiek z citrónov
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 zarovnaná lyžička kyseliny citrónovej
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 zarovnaná lyžička sušenej alebo čerstvej levandule (kvietkov)
Príprava:
  1. Na prípravu marmelády vložíme do veľkého hrnce filetky z pomarančov a citrónov. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 lyžice cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  2. Pridáme zvyšok cukru, vanilínový cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú kôru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pridáme levanduľu a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmiešame do nej ešte 1 zarovnanú lyžičky kyseliny citrónovej.
  3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

Tipy:
  • Marmeláda s kvietkami levandule sa hodí na čerstvé pečivo, do tort a rolád. Pár lyžíc marmelády vyšľahaných so studeným mliekom a kopčekom zmrzliny vytvorí lahodný osviežujúci shake.
  • Filetovanie citrusov - ostrým nožom orežeme po celom obvode pomarančovú a citrónovú kôru až na dužinu. Pozdĺž bielej šupky vykrajujeme plátky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu