18.05.2020 08:51

Citrón je veľký bojovník

Varenie – Potraviny

 

Citrón patrí síce do skupiny citrusových plodov, takže nie je plodinou typickou pre našu klímu. Napriek tomu je dôležitou súčasťou aj slovenskej kuchyne, najmä pri príprave dezertov a múčnikov. A pre svoje vlastnosti sa uplatňuje aj v starostlivosti o zdravie i pleť či pri údržbe domácnosti. Aj keď ho niektoré iné druhy ovocia či zeleniny v množstve vitamínu C pretromfli, stále jeho významným zdrojom.

Pôvod

Táto kultúrna rastlina pochádza z Indie, dnes sa však pestuje už vo všetkých subtropických oblastiach, najmä v Amerike a v Stredomorí. Vývozom citrónov je známe Španielsko, Grécko i Sicília, kde poznajú citrónovníky od stredoveku. Z orientu ich sem priviezli pravdepodobne Arabi na svojich obchodných cestách.

 

Prínos pre zdravie

Vysoký obsah vitamínu C garantuje organizmu ochranu buniek, redukciu cholesterolu, deroxikáciu cez pečeň, ale i ľahší príjem železa z rastlinných potravín, čo je dôležité pre vegetariánov a všetkých, ktorý konzumujú málo živočíšnych produktov alebo vôbec žiadne. Citrón obsahuje okrem vitamínu C aj ďalšie – vitamín E a skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú. tiež väčšie množstvo minerálov - draslíka, horčíka, vápnika a fosforu, ale i stopové prvky medi, zinku, železa a mangánu. Všetky tieto prvky prispievajú k budovanie obranyschopnosti organizmu a stimulujú tvorbu bielych krviniek dôležitých v boji s infekciou. Citróny obsahujú tiež flavonoidy a rastlinný sliz, ktorý má pozitívne účinky na výstelku žalúdka a tráviaceho traktu. Citrónová šťava navyše zlepšuje funkčnosť pečene a pankreasu. Notoricky je známa citrónová pomoc pri ochoreniach dýchacieho systému, keď sa odporúča piť čaj s citrónom a medom.

 

Skladovanie

Citróny sa zvyknú oberať ešte zelené a dozrieť sa nechajú v skladoch. Pri kupovaní citrónov si treba všímať, či nemajú hnedé škvrny alebo nie sú scvrknuté. Zrelé zdravé plody majú mierne pružnú kôru sýtožltej farby. Plody s hladkou kôrou sú šťavnatejšie, ale lepšie na strúhanie sú tie s hrubou, poréznou kôrou.

Využitie v kuchyni

Osobitú arómu dodávajú citrónom silice, preto sú obľúbenou príchuťou koláčov a pečiva. Tento druh ovocia pomáha aj pri príprave jedál – pár kvapiek citrónovej šťavy zabráni zhnednutiu čiže oxidácii narezaného ovocia a zeleniny.

Upozornenie: Kým začnete strúhať citrónovú kôru, citrón treba poumývať pod tečúcou horúcou vodou s kefkou alebo drsnou špongiou. Podľa noriem EU musia byť totiž plody povrchovo ošetrené proti plesniam a dokonca môžu byť potiahnuté voskovou vrstvou, ktorá udrží citróny šťavnaté a zabráni prenikaniu nežiaducich mikroorganizmov.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu