14.02.2016 17:04

Čím zahustiť šťavu

Varenie – Príprava jedla

 

Varenie si občas žiada cit šéfkuchára. Nielen kvalitné potraviny, správna receptúra a vhodne zvolené koreniny, aj posledná fáza je podstatná. Jedlá treba dokončiť správne, aby sme záverečným krokom niečo nepokazili. Kameňom úrazu býva zahusťovanie pokrmov.

 

Omáčka pri príprave duseného mäsa neraz rozhodne o zážitku z jedla. Nemá byť veľmi tekutá, ale ani príliš hustá a použitá ingrediencia by nemala posunúť či dokonca znehodnotiť jej chuťové vlastnosti. Čím ju najlepšie zahustiť?

Smotanou - potrebujeme asi 80 ml, ktoré so šťavou prevaríme na požadovanú hustotu.

Maslom – stačí pár kociek studeného tuku, ktorý necháme rozpustiť už v šťave vyvretej na správne množstvo.

Maizenou – vymiešame ju v studenej vode a pomaly vlejeme do mierne vriacej omáčky. Kukuričný škrob môžeme nahradiť aj zemiakovým.

Zeleninovým pyré – pripravíme si ho z koreňovej udusenej zeleniny, ktorú rozmixujeme a pridáme do šťavy.

Postrúhaným chlebom alebo bielym pečivom – výpek alebo šťavu treba nechať s pridaním strúhanky dobre povariť, kým nevznikne hladká šťava.

 

Obľúbenou potravinou na zahusťovanie je hladká múka. Máme viaceré možnosti, ako ju použiť:

  • Po dokončení omáčky ju poprášime múkou a necháme prevariť.
  • Do múky obalíme kúsky mäsa, ktoré na oleji opečieme a po priliatí trochy vody múka šťavu zahustí. Postup je vhodný najmä pri príprave minútok z hydinového a teľacieho mäsa, z rýb a z bravčovej panenky.
  • Z múky a z masla v pomere 1:1 si vidličkou urobíme kašu, ktorú necháme postáť v chladničke. Potom ju po kúskoch zamiešame do šťavy duseného pokrmu a necháme prevrieť.
  • Maslo necháme rozpustiť, pridáme trochu múky a za stáleho miešania upražíme pri miernej teplote zápražku, ktorou jedlo zahustíme. Potom však postupujeme opačne - šťavou zalejeme hotovú zápražku a za stáleho miešania uvaríme na požadovanú hustotu.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu