26.12.2016 12:01
Cibuľovo-slivkové taštičky
Varenie – Recepty – Studený bufet
Taštičky s plnkou s cibule a sušených sliviek.
Ingrediencie:
Na cesto:
500 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 1 zarovnaná lyžička cukru
- 4 lyžice oleja
- 4 lyžice bieleho balzamikového octu
- 250 ml teplej vody
Na náplň:
- 200 g sušených sliviek
- 2 väčšie červené cibule
- 4 lyžice oleja
- ½ lyžička soli
- 1 zarovnaná lyžica cukru
- 2 lyžice bieleho balzamikového octu
- 150 g kyslej smotany
Príprava:
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme olej, ocot a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky a cibuľu nadrobno. V hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a soľ a asi 15 minút dusíme. Pridáme cukor, ocot a slivky a asi 5 minút povaríme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a necháme vychladnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na polovice. Z každej vyvaľkáme plát asi 20 x 30 cm a rozkrájame na 8 obdĺžnikov. Náplň nanesieme na polovicu obdĺžnikov tak, aby zostal voľný okraj široký asi 1 cm. Zrolujeme, konce pritlačíme k sebe a položíme na plech vyložený papierom na pečenie spojom nadol.
- Povrch taštičiek uprostred nakrojíme ostrým nožom a trošku roztvoríme. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút.
- Taštičky podávame najlepšie teplé.
TIP: Na zosilnenie chuti sliviek môžeme do náplne pridať nadrobno nakrájanú anglickú slaninu.
FOTO: droetker
—————