20.12.2022 21:18
Chutný sviatočný šalát
Varenie – Recepty - Studený bufet
Recept na perfektný sviatočný šalát, za ktorý sa pred návštevou nemusí hanbiť žiadna gazdiná.
Ingrediencie:
300 g zemiakov
- 200 g jemnej salámy
- 100 g sterilizovaných uhoriek
- 200 g sterilizovanej miešanej zeleniny
- 250 g majonézy
- 100 ml smotany
- soľ
- worcesterská omáčka
- ocot
- práškový cukor
- mleté čierne korenie
- pár reďkoviek
- petržlenová vňať
Príprava:
Zemiaky uvarené v šupke očistíme pokrájame pomocou mriežky na malé kocky a ochutíme nálevom pripravený z worcesterskej omáčky, octu, cukru, soli, mletého čierneho korenia a vody. Potom ich necháme trochu postáť. Salámu a sterilizované uhorky pokrájame na jemné rezance a pridáme odkvapkanú sterilizovanú zeleninu. Majonézu premiešame so smotanou a nalejeme na pripravenú salámu so zeleninou. Potom pridáme aj ochutené zemiaky. Všetko zľahka premiešame a necháme stáť v chlade niekoľko hodín.
Tipy:
- Nálev pridávame do zemiakov len postupne, aby zemiaky boli síce dostatočne ochutené, ale na druhej strane nesmú byť príliš vodnaté, šalát by potom nebol kompaktný a roztekal by sa po tanieri.
- Pre jarný imidž šalátu servírovaného vo väčšej miske i pre zdravie môžeme túto slávnostnú prílohu ozdobiť plátkami reďkovky a petržlenovou vňaťou.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————