Chutné syrové slimáčiky
Varenie – Príprava jedla
Rýchle pohostenie, ktorú zvládnu aj začiatočníci. Z lístkového cesta si môžeme urobiť slanú pochúťku, ktorú ocení aj náročnejšia návšteva. Potrebujeme balíček lístkového cesta a syr, najlepšie s výraznou chuťou, akú má rokfort.
Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenší plát do tvaru obdĺžnika a po celej ploche s výnimkou centimetrových okrajov na kratších stranách ho posypeme nastrúhaným syrom. Potom cesto so syrom z oboch strán zatočíme smerom k stredu a dvojitý závin pokrájame ostrým nožom na kúsky hrubé asi 1,5 cm, no môžeme odkrojiť aj tenšie plátky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Slimáčiky dáme do rúry predhriatej na 200°C a pečieme 15 až 20 minút.
TIP:
Namiesto syra môžeme cesto ochutiť olivovo-mandľovou zmesou. V kuchynskom robote rozmixujeme asi 80 g čiernych odkôstkovaných olív, rovnaké množstvo mletých mandlí, 25 g strúhaného parmezánu, 2 lyžice čerstvej bazalky, 2 lyžičky horčice, 3 lyžice olivového oleja a soľ, aby sme získali ľahko roztierateľnú pastu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net
—————