Chuť nových zemiakov
Varenie – Príprava jedla
Zemiaky boli jednou zo základných potravín slovenskej kuchyne. Ale aj dnes sa nám občas zažiada namiesto jedla náročného na prípravu a ingrediencie dať si na večeru skôr obyčajné zemiaky s maslom a s kyslým mliekom. Teraz na jar, keď hospodári vyberajú zo zeme čerstvú úrodu nových zemiakov, sa to hodí ešte viac.
Dôvodov, prečo si dopriať nové zemiaky, je viac. Okrem nenáročnej prípravy a ľahkej stráviteľnosti je táto potravina prínosom pre naše zdravie, najmä pre cievny systém a srdce, ale aj krvotvorbu, kosti, svaly, kožu a obranyschopnosť organizmu. Zemiaky totiž obsahujú hodnotné bielkoviny, sacharidy, karotény, vlákninu, minerály a vitamín C. Najviac užitočných látok sa nachádza pod šupkou, a ona samotná obsahuje vitamíny skupiny B a kyselinu listovú i pantoténovú. Preto nové zemiaky nikdy nešúpeme nožom alebo škrabkou, stačí ich očistiť kefkou a prípadne dobre umyté uvariť v šupke, ktorá je tiež konzumovateľná.
Aké recepty môžeme ponúknuť svojej rodine, ak sa im varené posypané kôprom a podávané s cmarom už zunujú?
Nakrájané na štvrtky ich ochuťme soľou a rozmarínom, pokvapkajme olejom, kto má rád cesnak, môže ho tiež pridať, a upečme dozlatista. Pred podávaním ich ešte posypme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Výbornou prílohou je nivová studená omáčka alebo dip.
- Alternatívou pečených je kombinácia s cuketou – mladú cuketu i zemiaky pokrájame na kolieska, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a prelisovaným cesnakom a pečieme zakryté alobalom v zapekacej mise vymastenej maslom.
- Rýchlo hotové sú aj pečené alebo grilované špízy, na ktorých striedame plátky nových zemiakov, kúsky slaniny či polovice malých paradajok, pridať však môžeme aj iné potraviny ako polovice šampiňónov, kúsky papriky, plátky klobásy a porcie kuracích pŕs, fantázii sa medze nekladú.
- Ľahkou verziou sú aj dusené nové zemiaky. Očistené a pokrájané ich dáme na opraženú cibuľku, posypeme mletou červenou paprikou a soľou a podliate vodou podusíme domäkka. Chutia dobre s hlávkovým šalátom v sladkokyslom náleve.
- Využiť môžeme aj vodu z varených zemiakov ako základ pre prípravu zeleninovej alebo zemiakovej polievky.
Poznámka:
Nové zemiaky si cenia aj iné národnosti. Francúzi ich jedia obalené v petržlenovej vňati s vajcom, Nemcom najviac chutia s matjesovými filetami a s kyslou uhorkou a Rakúšania preferujú kombináciu s volským okom a s plátkami hovädzieho mäsa.
redakcia Doma a Rada: FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————