19.12.2015 08:39
Červené čiapočky
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Červené čiapočky budú patriť k efektným druhom vianočného pečiva na vašom stole.
Ingrediencie:
Na cesto:
300 g hladkej múky
- na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
- 1 zarovnaná lyžička perníkového korenia
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 vajce
- 2 lyžice mlieka
Na ozdobenie:
- 150 g práškového cukru
- 4 lyžice studenej vody
- 1 balíček tortového želé červeného
- zdobenie 4 druhy biele
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, korením, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, vajce, mlieko a ručne vypracujeme dohladka. Cesto necháme asi hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
- Na pomúčenej pracovnej ploche cesto pomocou váľka vyvaľkáme na obdĺžnik (24 x 12 cm).
- Obdĺžnik nakrájame na 4 menšie obdĺžniky (6 x 12 cm) a priečne rozkrojíme tak, aby nám vzniklo 8 trojuholníčkov. Trojuholníčky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vrchné časti trojuholníčkov preložíme šikmo a spodné časti rovno tak, aby sme vytvarovali čiapočky. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 12 minút (1 plech).
- Čiapočky necháme vychladnúť.
- Na ozdobenie v miske zmiešame práškový cukor s vodou. Odoberieme asi 2 PL bokom a do zvyšku polevy vmiešame tortové želé. Čiapočky ozdobíme polevou a zdobením podľa vlastnej fantázie.
TIPY:
- Pri tvarovaní čiapočiek odporúčame použiť nôž.
- V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme čiapočky skladovať približne 3 týždne.
FOTO: droetker
—————