Čerstvé maslo aj bez gazdovstva
Varenie – Rady z kuchyne
Nepotrebujeme mať vlastné hospodárstvo so statkom a čerstvo nadojené mlieko, z ktorého pripravíme domáce maslo. Priblížiť sa k podobne lákavej súčasti raňajok môžeme aj alternatívou zo šľahačky. Potrebujeme k tomu iba mixér a pár ingrediencií na dochutenie.
Treba si kúpiť dve smotany na šľahanie s vyšším obsahom tuku (asi 400 ml). Smotanu vylejeme do misky a ponorným mixérom vyšľaháme. V činnosti pokračujeme, kým sa nezačne zrážať maslo a oddeľovať sa od cmaru (česky podmáslí), ktorý môžeme použiť pri príprave cesta na chlieb alebo aj vypiť, je zdravý. Keď je maslo dostatočne husté, tak ho z tekutiny vyberieme a na lopáriku chvíľu hnetieme. Snažíme sa z neho dostať všetky bublinky s tekutinou. Potom ho znovu premixujeme a celý proces s miesením a následne mixovaním opakujeme ešte dvakrát, aby sme tuk úplne zbavili cmaru.
Napokon zostáva maslo len posoliť a zmiešať ho s trochou korenia a bylinkami podľa vlastného výberu. Podobnú tukovú bombu si pre výnimočnejší kulinársky zážitok môžeme dovoliť aspoň občas.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com
—————