01.09.2016 13:00
Celozrnný jablkový koláč
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Jablkový koláč zo špaldovej múky s brusnicami.
Ingrediencie:
Na náplň:
1 kg jabĺk
- 200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
- 4 lyžice bazového sirupu
- šťava z 1 citróna
- 100 g sušených brusníc
Na cesto:
- 5 bielkov
- štipka soli
- 300 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 200 ml bazového sirupu
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 5 žĺtkov
- 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 zarovnaná lyžička mletej škorice
Príprava:
- Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
- Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút.
- Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.
FOTO: droetker
—————