01.09.2016 13:00

Celozrnný jablkový koláč

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Jablkový koláč zo špaldovej múky s brusnicami.

 

Ingrediencie:
Na náplň:
  • 1 kg jabĺk
  • 200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
  • 4 lyžice bazového sirupu
  • šťava z 1 citróna
  • 100 g sušených brusníc
Na cesto:
  • 5 bielkov
  • štipka soli
  • 300 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 200 ml bazového sirupu
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 5 žĺtkov
  • 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
  • pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 zarovnaná lyžička mletej škorice

 

Príprava:
  1. Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút.
  3. Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada