04.02.2020 11:09

Čajové zvyklosti medzinárodne

Varenie – Svetové a minulé chute

 

Máte chuť na šálku čaju? Mnohí si jednoducho zalejú ovocný či zelený porciovaný čaj v obľúbenej šálke a zahrejú sa preferovanou príchuťou osladenou medom. Iný si však potrpí na špeciálne zmesy. Nehovoriac o zvyklostiach jednotlivých národov, najmä tých, u ktoré je pitie čaju súčasťou kultúry.

História čaju sa začala pred 5-tisíc rokmi, keď čínsky cisár Šen-ning objavil účinky čajovníka. Najprv sa varil len zelený čaj, ale pretože sa v 17. storočí rozmohol obchod s Európou a čajové listy tak dlhú cestu nevydržali, našlo sa riešenie – listy čaju sa na slnku vysušili a potom fermentovali, čím získali čiernu farbu a výraznejšiu chuť.  Čaj sa postupne stal obľúbeným nápojom na celom svete.

 

Čajových zvyklostí sa nevzdávajú

Jednotlivé národy však majú odlišný spôsob pitia, čo súvisí s gastronomickými zvykmi a klimatickými podmienkami konkrétnej krajiny.

  • Rusi nedajú dopustiť na samovar, ktorý sa stal počas stáročí ozdobným interiérovým prvkom. Čiernym alebo zeleným čajom pripraveným v tejto špeciálnej nádobe sa zapíja kocka cukru alebo lyžička džemu.
  • Angličania sú povestní svojím čajom o piatej, ktorí nepredstavuje len gurmánsky zážitok, ale aj príležitosť pre spoločenské aktivity. Zvykom je čaj sladiť a zjemňovať mliekom.
  • Mlieko pridávajú do zeleného čaju aj Indovia alebo si varia čajové lístky s cukrom, mliekom a korením.
  • Egypťania servírujú sladký silný čaj aj s lístkami mäty.
  • Turci síce milujú kávu, ale ešte viac čaj. Konzumujú silný čierny odvar podávaný v nádobe podobnej váze.
  • Obyvatelia Afganistanu a Iránu zostali zase verní sladkej chuti. Zelený je súčasťou ich dobrého pitného režimu, čiernym sa zahrievajú.

 

Japonská a čínska verzia

Skutočným synonymom čajovej kultúry je čínske prostredie s dôrazom na čierny čaj, a hlavne Japonsko, ktoré si rozvinulo zložitý niekoľkohodinový obrad. Existujú viaceré školy, ktoré učia záujemcov vlastné čajové rituály. Pripravuje sa aj čierny, no Japonci pijú radšej zelený čaj. Kurióznym z nášho pohľadu je tibetský čaj, ktorý sa dochucuje maslom a soľou.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu

Facebook